Početna Magazin Godine Svet Zamak bele čaplje

Zamak bele čaplje

Zamak bele čaplje

Himedži zamak nalazi se na brdu u Himedžiju, ta odatle naziv, ali je poznatiji kao Hakuro-jo – Zamak bele čaplje, jer zbog arhitekture svojih belih zidova izgleda kao čaplja koja poleće.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

Himedži zamak je najlepši očuvani zamak iz japanskog feudalnog perioda i spomenik jednog prošlog vremena. Nalazi se na brdu u Himedžiju, ta odatle naziv, ali je poznatiji kao Hakuro-jo – Zamak bele čaplje, jer zbog arhitekture svojih belih zidova izgleda kao čaplja koja poleće.

Na ovom mestu, prvi put je sagrađno utvrđenje 1333. godine, da bi već desetak godina kasnije ono bilo porušeno i na njegovom mestu podignut zamak. On je bio dograđivan i prerađivan vekovima ali, ono što je interesantno jeste sreća koja ga prati.

Naime, pošto je napušten feudalni sistem, u periodu od 1868. do 1912. godine, ogroman broj japanskih zamkova je srušen. Hakuro-jo je bio na spisku za rušenje, ali ga je od te sudbine spasio pukovnik Nakamura.

Pošto je održavanje zamkova bilo skupo, i napušteni Zamak bele čaplje je otišao na aukciju. Kupio ga je za male pare neki meštanin nameravajući da ga sruši kako bi dobio obradivu zemlju. Ispostavilo se da se preračunao i da je rušenje zamka preskup poduhvat, te je od toga odustao.

Kao i mnogi drugi gradovi i Himedži je pretrpeo bombardovanje 1945. godine. Iako je okolina spaljena, zamak je ostao netaknut. Jedna bomba je pala na krov, ali nije eksplodirala.

Pedeset godina kasnije, januara 1995. godine, u Velikom Hanšin zemljotresu, grad Himedži je teško stradao, a zamak je ponovo ostao netaknut pokazujući neverovatnu otpornost na zemljotrese.

Fotografija: Cyril Almeras