Društvo Magazin Godine Svet

Japan želi da iseli stare iz velikih gradova

Ideje promocije migracije starijih građana iz velikih gradova u druge delove zemlje jedan su od načina da se odgovori na krizu u sektoru usluga za starije, naročito u oblasti grada Tokija.

Japanska vlada počela je da istražuje načine kako da pomogne lokalnim samoupravama u ruralnim područjima da privuku starije građane da se presele kod njih iz metropola.

Međutim, privatna organizacija predložila je konkretnu meru – promociju migracije stanovnika starijih od 75 godina iz tokijske regije u 41 područje u 26 prefektura koje imaju viškove kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene i druge nege za starije građane.

Teško da bi ovakva inicijativa dovela do neke veće migracije jer brojke su neumoljive. Za samo 10 godina, broj Japanaca starijih od 75 godina, samo u tokijskoj oblasti, porastao je sa 1,75 na 5,72 miliona.

Tako će do 2025. godine biti potrebno dodatnih 800-900 hiljada radnika u sektoru zdravstvene zaštite i nege starijih osoba. Ovo bi moglo da ima i efekat doseljavanja starijih osoba iz drugih regija koje bi zatim očekivale da će ovde imati bolje uslove za život.

Zato se predlaže da se predupredi ovakav trend migracije promocijom migracije u suprotnom smeru. Osposobljavanje lokalnih samouprava da prihvate veći broj starijih osoba podrazumevao bi i mnoge druge sadržaje osim nege i zdravstvene zaštite.

Guverner tolijske oblasti gaji skepticizam po ovom pitanju napominjući da starije osobe verovatno ne žele da napuste svoje domove, kao i da je verovatnije da stari žele da ostanu da žive bliže svojim porodicama nego da idu u mesta koja su im nepoznata, piše Japan Tajms.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija