Početna Magazin Godine Društvo Japan želi da iseli stare iz velikih gradova

Japan želi da iseli stare iz velikih gradova

Japan želi da iseli stare iz velikih gradova

Ideje promocije migracije starijih građana iz velikih gradova u druge delove zemlje jedan su od načina da se odgovori na krizu u sektoru usluga za starije, naročito u oblasti grada Tokija.

Japanska vlada počela je da istražuje načine kako da pomogne lokalnim samoupravama u ruralnim područjima da privuku starije građane da se presele kod njih iz metropola.

Međutim, privatna organizacija predložila je konkretnu meru – promociju migracije stanovnika starijih od 75 godina iz tokijske regije u 41 područje u 26 prefektura koje imaju viškove kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene i druge nege za starije građane.

Teško da bi ovakva inicijativa dovela do neke veće migracije jer brojke su neumoljive. Za samo 10 godina, broj Japanaca starijih od 75 godina, samo u tokijskoj oblasti, porastao je sa 1,75 na 5,72 miliona.

Tako će do 2025. godine biti potrebno dodatnih 800-900 hiljada radnika u sektoru zdravstvene zaštite i nege starijih osoba. Ovo bi moglo da ima i efekat doseljavanja starijih osoba iz drugih regija koje bi zatim očekivale da će ovde imati bolje uslove za život.

Zato se predlaže da se predupredi ovakav trend migracije promocijom migracije u suprotnom smeru. Osposobljavanje lokalnih samouprava da prihvate veći broj starijih osoba podrazumevao bi i mnoge druge sadržaje osim nege i zdravstvene zaštite.

Guverner tolijske oblasti gaji skepticizam po ovom pitanju napominjući da starije osobe verovatno ne žele da napuste svoje domove, kao i da je verovatnije da stari žele da ostanu da žive bliže svojim porodicama nego da idu u mesta koja su im nepoznata, piše Japan Tajms.