Početna Magazin Godine Od 2016. godine, Japanci će kupovati pristupačne robote za negu starijih

Od 2016. godine, Japanci će kupovati pristupačne robote za negu starijih

Da bi se rešio hronični problem nedostatka radne snage, japanska vlada je pokrenula projekte razvoja robota za negu starijih osoba koji bi se prodavali po pristupačnim cenama. 

Japanu je 2010. godine bilo potrebno dva miliona ljudi za brigu o starijim osobama koje ne mogu više da se brinu same o sebi, a bilo ih je samo 1,33 miliona.

Japansko ministarstvo zdravlja računa da bi za nadoknadu potrebnog broja od četiri miliona 2025. godine, bilo potrebno pozvati milion stranih radnika, što ne odgovara baš sasvim kulturi ove zemlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Da bi se rešio ovaj hronični problem nedostatka radne snage, japanska vlada je pokrenula projekte razvoja robota za negu po pristupačnim cenama.

Vlada odobrava subvencije kako bi pomogla kompanijama u razvoju robota za negu po niskim maloprodajnim cenama, od oko 100.000 jena (oko 680 evra). Od ove, 2014. godine, subvencije će dostići 2,4 milijarde jena.

Četiri vrste robota su obuhvaćene planom:

  • motorizovani robot koji pomaže u podizanju ili premeštanju starijih osoba tako da negovatelji ne moraju da budu toliko snažni
  • ambulantni robot koji može da pomogne starijim osobama da same šetaju
  • samočistivi prenosivi robot-toalet koji olakšava starijim osobama bezbedan odlazak u toalet
  • robot koji nadzire i koji može da prati kretanje i odlaske i dolaske osoba koje pate od demencije

Neke kompanije su već razvile humanoidne robote koji mogu da podižu i pružaju oslonac pacijentima, ali oni koštaju 20 miliona jena (oko 135 hiljada evra) i nisu u širokoj upotrebi.

Vlada se nada da će se modeli od 100.000 jena, zahvaljujući masovnoj proizvodnji, već od 2016. godine pojaviti na tržištu.