Jalovo jačanje dinara

Evro je oslabio i, ako je suditi po iskustvu prethodnih godina, nastaviće da slabi kako se bližimo praznicima. Ovo jalovo jačanje dinara, smatraju mnogi, služi za „šišanje dijaspore“. Na gubitku su i svi ostali obični građani.

Novogodišnje praznike 2019/2020. ćemo, ako se ništa ne promeni, dočekati sa rekordno niskim evrom. Danas, nekih mesec dana pred praznike, srednji kurs evra, prema kursnoj listi Narodne banke Srbije (NBS), iznosi 117,56 dinara. Ako se nastavi sa praksom prethodnih godina, možemo očekivati da će evro biti još jeftiniji što smo bliže praznicima.

Svake godine pred novogodišnje praznike, kad dijaspora dolazi u otadžbinu, dočeka je oslabljen evro. Zbog toga naši građani iz rasejanja uvek potroše više nego što bi trebalo.

Jalovo jačanje dinara

Ekonomisti ukazuju da jalovo jačanje dinara nije rezultat niti povećanog izvoza niti privrednog rasta u Srbiji. Obični građani se od ovakvog „jačanja“ domaće valute sigurno nisu ovajdili.

Uprkos tome, očigledno je da su devizne penzije naših radnika koji sada žive i troše svoj novac u otadžbini izgubile na vrednosti oko pet odsto.

„Prejak dinar je stvar monetarne politike Narodne banke Srbije. Država u velikoj meri prodaje državne obveznice i na taj način dolazi do manjka dinara na tržištu. Uvoznički lobi je na dobitku, a izvoznici muku muče sa izvozom. Kada se podvuče crta, vidi se da je jak dinar poguban za privredu“, objašnjava Branko Pavlović.

Šišanje dijaspore

Pavlović smatra da je procena da su devizne penzije oslabile za više od pet odsto vrednosti tačna. Naglašava da je pad vrednosti evra još veći kada se pogledaju cene u radnjama.

„Sada za 100 evra možete kupiti manje namirnica nego lane u isto vreme. Jasno je da se dijaspora oseća oštećenom, jer je to evidentno“, zaključuje Pavlović.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da jak dinar odgovara domaćim političarima, jer na prvi pogled sve deluje lepše i ružičastije.

„Ruže cvetaju i uvozničkom lobiju, dok je jak dinar loš za dijasporu, turizam i izvoznike. Nisu na udaru samo devizni penzioneri, koji svoja primanja dobijaju u evrima, nego i oni koji dobijaju dolare i švajcarske franke. Ovde sve valute slabe osim dinara koji jača. Sada nam predstoje praznici i opet ćemo gledati klasično šišanje dijaspore„, objašnjava Kovačević za Vesti.

Milan Ćulibrk, ekonomista i glavni urednik nedeljnika NIN, smatra da su naši devizni penzioneri, koji svoja primanja dobijaju u evrima, na gubitku.

„Sve valute u Srbiji slabe osim domaće, pa ispada da je dinar najjača valuta na svetu. To je nelogično, jer imamo spor privredni rast“, kaže Ćulibrk.

Dodaje da ne zna kakva će situacija biti oko novogodišnjih praznika, kada naša dijaspora bude došla u rodni kraj na praznike.

Izvor: Vesti-Online

Ako ste jedan od deviznih penzionera ili ste na putu da to postanete, mogli bi vas zanimati tekstovi: