Inostrane penzije u Srbiji: Domaća vs. inostrana penzija

Građani Srbije koji su deo radnog veka proveli u inostranstvu često su zbunjeni kada počnu da primaju „srpsku“ penziju zato što automatski ne stiže i penzija iz druge države u kojoj su radili.

Stvar je veoma jednostavna. Penzijski fond svake države ima svoja pravila tj. uslove koje osiguranik treba da ispuni da bi postao korisnik. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije isplaćuje deo penzije adekvatno ostvarenom stažu i po zakonima Srbije, a rešenje o inostranim penzijama dobija se direktno od druge države u kojoj je osiguranik radio.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu, objasnila je za Infogo: – Osiguranik ostvaruje pravo na deo penzije prema stažu navršenom u Srbiji kada ispuni uslove po godinama staža i starosti koje propisuje Zakon o PIO naše zemlje.

– S obzirom na to, da se naši uslovi penzionisanja uglavnom ne poklapaju sa onima koje propisuju zakoni zemalja u okruženju i koji su najčešće stroži u pogledu godina staža i godina života, budući penzioner će ostvariti pravo na penziju te države kada ispuni uslove koje propisuje njihov zakon.

Sa svakom državom sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, pitanje osiguranika se pojedinačno rešava. Kada se ukupan staž kao uslov za penziju potvrdi, rešenje i visinu iznosa penzije donosi svaka zemlja posebno prema podacima o zaradama i stažu ostvarenom u toj zemlji.

– Važno je da budući penzioneri obavezno navedu u zahtevu za penziju da imaju i staž u inostranstvu, bez obzira da li u tom momentu ispunjavaju uslove za penziju te države, ili ne, napominje Jelica Timotijević.

Što se tiče osiguranika koji su radili u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, u PIO Fondu RS preporučuju da, ako uskoro stiču uslov za penziju, pre penzionisanja podnesu zahtev za potvrđivanje penzijskog staža u inostranstvu, da bi se skratio postupak kada podnesu zahtev za penziju.