Inostrane penzije u Srbiji: Domaća vs. inostrana penzija

Građani Srbije koji su deo radnog veka proveli u inostranstvu često su zbunjeni kada počnu da primaju „srpsku“ penziju zato što automatski ne stiže i penzija iz druge države u kojoj su radili.

Stvar je veoma jednostavna. Penzijski fond svake države ima svoja pravila tj. uslove koje osiguranik treba da ispuni da bi postao korisnik. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije isplaćuje deo penzije adekvatno ostvarenom stažu i po zakonima Srbije, a rešenje o inostranim penzijama dobija se direktno od druge države u kojoj je osiguranik radio.

Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu, objasnila je za Infogo: – Osiguranik ostvaruje pravo na deo penzije prema stažu navršenom u Srbiji kada ispuni uslove po godinama staža i starosti koje propisuje Zakon o PIO naše zemlje.

– S obzirom na to, da se naši uslovi penzionisanja uglavnom ne poklapaju sa onima koje propisuju zakoni zemalja u okruženju i koji su najčešće stroži u pogledu godina staža i godina života, budući penzioner će ostvariti pravo na penziju te države kada ispuni uslove koje propisuje njihov zakon.

Sa svakom državom sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, pitanje osiguranika se pojedinačno rešava. Kada se ukupan staž kao uslov za penziju potvrdi, rešenje i visinu iznosa penzije donosi svaka zemlja posebno prema podacima o zaradama i stažu ostvarenom u toj zemlji.

– Važno je da budući penzioneri obavezno navedu u zahtevu za penziju da imaju i staž u inostranstvu, bez obzira da li u tom momentu ispunjavaju uslove za penziju te države, ili ne, napominje Jelica Timotijević.

Što se tiče osiguranika koji su radili u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, u PIO Fondu RS preporučuju da, ako uskoro stiču uslov za penziju, pre penzionisanja podnesu zahtev za potvrđivanje penzijskog staža u inostranstvu, da bi se skratio postupak kada podnesu zahtev za penziju.

9 komentara

 • Postovana Gospodo iz penzijskog fonda za inostranstvo.
  Moja mati G…. A…. je preminula 3.decembra ove godine. Adresa : ………….. 80 ………. Njena penzija je iz Franzuske. Njen licni broj je: ………….. Ja sam njena cerka i pisedujem njenu Umrliu.
  Molin Vas pisite na moj Mail adresu da li da Vam scanujwm njenz umrlicu – ili uopste sta je potrebno za zwmlhu iz koje je ona dobila penziju.
  S postovanjem
  Liliana Göttler

  Odgovori
 • Kako se obračunava domaća penzija kad je neko korisnik i strane penzije, rečeno mi je da je onda naša penzija minimalna ?

  Od više korisnika inostranih penzija sam tako čula, koji su imali i staž u Srbiji.

  Odgovori
 • Molim Vas interesuje me zbog moje majke koja je radila i u inostranstvu i kod nas, i sad bi da još uplaćuje kod nas, inače ima 59 godina, i kod nas je radila 14 godina a u inostranstvu 17 godina.

  Odgovori
  • To morate da pitate nadležne u Švajcarskoj. Mada, otpremninu dobijate od poslodavca ako ima osnove za to. A nije nam poznato da ijedna zemlja daje penziju za pola godine rada. Ali, opet, jedino švajcarski službenici penzijskog fonda mogu da Vam daju odgovor na to pitanje.

   Odgovori
 • U Srbiji imam 21 god radnog staža a u Republici Srpskoj16 god i 62 godine starosti. Imam li pravo na penziju iz Republike Srpske po sporazumu o INO penzijama.Poz BEKA

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *