Izvršenje na penziji dužnika

Izvršenje obustavom na penziji sprovodi se u skoro 30.000 slučajeva. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (FOND PIO) sprovodi obustavu po utvrđenom rešenju o izvršenju. Visina mesečne obustave zavisi od izvršitelja, ne od Fonda.

V. Crnjanski Spasojević za Novosti piše o slučaju 80-godišnjeg Beograđanina koji je na spisku obustava Fonda PIO. Za osnovni dug, kamate, sudske troškove i izvršiteljsku naknadu dužan je skoro dva miliona dinara. Novac mu se skida s penzije već dve godine. Prema njegovom računu, umanjenu penziju će primati još deceniju. Ako poživi.

„Nisam siguran da ću poživeti toliko da uspem da isplatim sve. Jer, ovako kako sad živim, nekvalitetno, ko zna od čega ću još oboleti“, kaže sagovornik Novosti.

Fond PIO danas ima 29.934 obustava na penzijama po osnovu rešenja izvršitelja. Ovaj broj se u poslednjih pet godina povećao za oko 9.500. Naime, u septembru 2015. godine Fond je imao 20.383 ovakvih rešenja.

Penzioneri – redovne platiše

Jedan korisnik penzije može imati jedno ili više izvršenja, napominju u Fondu. Najveći broj penzionera duguje za komunalne i slične obaveze. Nekima se potraživanje otpisuje sa mesečnih primanja i zbog privatnog duga.

U Komori javnih izvršitelja potvrđuju da su penzioneri po pravilu redovne platiše.

„Na to su ranije ukazivala i pojedina komunalna preduzeća, prema čijim podacima ljudi u penziji spadaju u grupu korisnika komunalnih usluga koji najredovnije plaćaju obaveze“, kaže generalni sekretar Komore Magdalena Novaković.

„S druge strane, kada je u pitanju prinudna naplata, odnosno izvršenja koja sprovode javni izvršitelji, u situacijama kada se pojavljuju kao izvršni dužnici, po pravilu su u pitanju komunalni dugovi. Penzioneri se retko zadužuju po drugim osnovama, pa je i izvršenje u drugim slučajevima izuzetno.“

Izvršenje na penziji do trećine

Magdalena Novaković podseća da su izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, od početka 2020. godine, u izvršnim postupcima povećani limiti iznad kojih se ne može skidati novac od penzije.

Prinudno se ne može naplaćivati više od trećine penzije (umesto ranije dve trećine). Kada je reč o penziji koja ne prelazi prosečnu, ne može se na ime izvršenja skidati više od četvrtine (umesto ranije polovine). Kod minimalne penzije, izvršenje na penziji može biti maksimalno jedna desetina.

Penzioner, sagovornik Novosti, kaže da su mu u Fondu PIO rekli da izvršitelj može da preinači zaključak, ukoliko želi. Kod njegovog, zaključuje, takva volja očigledno ne postoji.

„Kada je stupio na snagu novi zakon i kada su rekli da sa penzije ne sme da se skida više od trećine, pismeno sam se obratio svom izvršitelju. Pola godine mi niko nije odgovorio. Kada sam nedavno pozvao, rekli su mi da zakon važi samo za nove slučajeve, a ne za nas, stare. Znači, mi možemo i da umremo u dugovima.“

Generalni sekretar Komore izvršitelja napominje da treba voditi računa da se kredit ne uzima u obzir pri određivanju limita. Tu, naime, nije reč o izvršenju.

„Računa se samo administrativna zabrana na penziji, koja se sprovodi npr. u visini trećine penzije. U takvim situacijama Fond PIO obaveštava javnog izvršitelja i njegov zaključak će biti ‘na čekanju’ do namirenja po administrativnoj zabrani“, kaže Novaković.

Iseljavanje najstarijih na osnovu prinudne naplate

U Združenoj akciji „Krov nad glavom“ kažu da penzioneri uopšte nisu pošteđeni kada je u pitanju prinudna naplata, plenidba i iseljavanje iz stana. Samo oni su pomagali u desetak slučajeva deložacije u poslednje tri godine.

Jedan od najdramatičnijih bilo je iseljavanje 90-godišnje Mare Džaković iz Beograda 2019. godine. Ona je iseljena iz stana u Durmitorskoj ulici zbog privatnog duga porodice. Prvi pokušaj iseljenja sprečili su građani, jer je baka Mara bila tek operisana i imala je plućnu emboliju.

Iseljena je i Ljiljana Bushak, koja je operisala tumor na mozgu. Ona je imala ogroman dug za komunalije, penziju od 13.000 dinara i mentalno obolelog sina koji o njoj nije mogao da brine.

Među iseljenim penzionerima našla se i Dobrila Petrović, koju je, iako je zaštićeni stanar, iselio naslednik starog vlasnika. Osim što je ostala bez krova nad glavom u beogradskoj Njegoševoj, Dobrili izvršitelj skida već godinama dve trećine penzije za troškove postupka i svoju naknadu.

Iz stana u Ustaničkoj je iseljena i Gordana Radović, izbeglica iz Sarajeva, zatim iz svog doma na Dorćolu Branka Favati sa odraslim sinom koji boluje od cerebralne paralize. Dragana Milisavljević, koja je uredno kupila stan od prevaranta koji je regularno bio upisan u katastar kao vlasnik, takođe je iseljena.

Pitaju se izvršitelji, a ne Fond PIO

Fond PIO ima obavezu da sprovodi izvršenje obustavom na penziji na način i u obimu utvrđenom rešenjem o izvršenju, ukoliko za to postoje zakonske mogućnosti, odnosno ukoliko penzija već nije maksimalno opterećena.

Ako je korisnik prezadužen i ne postoji mogućnost za to, filijala Fonda obaveštava izvršitelja o tome i odlaže se sprovođenje rešenja do daljeg, dok se ne steknu uslovi.

Podsećamo: Prinudna naplata od jednokratne pomoći

U slučaju da korisnici penzija imaju bilo kakve primedbe na sprovođenje odluke izvršitelja u vezi sa visinom mesečne obustave, ili na ukupan iznos duga, moraju se obratiti donosiocu odluke, odnosno izvršitelju.

V. Crnjanski Spasojević za Novosti

Izvor: Večernje novosti
FotografijaAnimation Screen Caps
(Skupljači poreza iz Diznijevog filma “Robin Hud”, 1973)