Početna Magazin Godine Srbija Izveštaj sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018. godine

Izveštaj sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018. godine

Izveštaj sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018. godine

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 12. juna 2018. godine, okupili su se penzioneri, po ko zna koji put, na protestu. Ovaj protest organizovalo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS, a suorganizator je bilo Udruženje penzionera Srbije „Nezavisnost“.

Uprkos sparnom danu i kao i uvek slabom (ako se i takvim može nazvati) medijskom obaveštavanju o protestu, na Trgu se okupilo par stotina penzionera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon intoniranja himne Republike Srbije, okupljenima se obratio Veljko Pajović, jedan od omiljenih radio-voditelja Beograđana. On je, u svom stilu, sa pravom merom humora, vodio program.


Govor predsednika USPVLS Jovana Tamburića

Poštovani, hvala svima koji su danas sa nama a posebno penzionerima koji su došli iz Subotice, N. Sada, Pančeva, Valjeva, Kraljeva, Baljevaca, Raške, Niša, Kruševca, Leskovca, Zaječara. Hvala sindikatima zaposlenih, istinskim borcima za prava zaposlenih a koji su danas sa nama!

Ovo je jedna od najvećih laži sadašnjeg Predsednika koja je mene i moje kolege prosto naterala u borbu za dostojanstvo i penziju kao stečenu imovinu.

Zašto u kampanji „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ govorimo o pljački? Pre nekoliko meseci, pri neplaniranom susretu sa Crkobabićem na sajmu penzionera u Novom Sadu, mnogo se ljutio što otimanje penzija nazivamo pljačkom.

Običan lopovluk, krađu, rade uglavnom pojedinci, po mraku ili kada ih vlasnik imovine ne vidi, obim krađe nije veliki, a policija se trudi da krađe vrednosti preko 15 000 rasvetli.

Otimanje penzija, nasiljem parlamentarne većine, javno, uz podršku stranaka i udruženja penzionera na vlasti, uz ćutanje Ustavnog suda i medijsku torturu je pljačka. Njome je oštećeno preko 800.000 penzionera i njihovih naslednika, a šteta iznosi preko 800 miliona evra.

Na predlog Međunarodnog monetarnog fonda, najzaslužniji što su zakoni doneti, najavi ukidanje zakona o smanjenju i neusklađivanju penzija krajem ove ili početkom sledeće godine, iako od decembra 2017. godine slušamo da je Srbija izašla iz finansijske krize. Kao da smo maloumni, procente uvećanja penzije koje smo već dobili od 2015. godine i vraćanje procenata za koje su nam penzije smanjene 1.11.2014. godine, obećava, kao neko novo povećanje. Obećava i nelinearna usklađivanja penzija nekim novim leks specijalisom kojim bi konačno, sahranio Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Najbolji u generaciji studenata pravnog fakulteta i najpošteniji od svih vladara u istoriji Srbije, uopšte ne govori o ustavnoj obavezi da neisplaćene delove penzija vrati sa kamatom. Da li je to poštenje stečeno, kada je vojnim penzionerima Zaključkom Vlade Srbije od 30.10.2015. godine, ostvareno redovno usklađivanje penzija u drugoj polovini 2007. godine od 4,21 odsto, bahato uračunao u vanredno usklađivanje penzija u 2008. godini od 11,06 odsto? Tako je dug stvoren bahatošću i njegove vlade, prevalio preko leđa oštećenih vojnih penzionera.

U kampanji „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ preko 200.000 oštećenih penzinera i njihovih naslednika, u uslovima medijskog mraka, svojim je obraćanjem Fondu PIO, Državnom pravobranilaštvu i sudovima pokazalo da nije pristalo na pljačku. Parnični i postupci pred upravnim sudom protiv Fonda PIO i države su jedini put za naknadu štete nanete otimanjem penzija.

Fiskalni savet i Misija MMF su u njima prepoznali opasnost po stabilnost javnih finasija pa su predložili ukidanje Zakona i sistemsko rešavanje posledica njegove primene. Očigledno da u aktuelnoj vlasti nema poštenja i morala da prizna obavezu vraćanja neisplaćenih delova penzije. I kada Evropski savet za ljudska prava ukine Zakon opet će svako pojedinačno morati da tuži. Što ranije tužimo, pre ćemo doći do svog novca.

Zbog toga tražimo prestanak primene zakona o smanjenju i neusklađivanju penzija odmah, uz regulisanje povraćaja neisplaćenih delova penzija sa kamatom. Pritom treba imati u vidu da je preko 50 odsto oštećenih penzionera starije od 70 godina i da nemaju vremena da čekaju.

Upravljanje Fondom PIO je vlast podržavila i koristi ga za vođenje predizbornih kampanja i socijalne politike prema penzionerima sa niskim penzijama. Njime treba većinski da upravljaju predstavnici penzionera i osiguranika a sva oteta imovina fonda da se vrati. Reforma penzijskog sistema mora biti javna zbog interesa preko 3.800.000 penzionera i osiguranika-zaposlenih.

Vlada Srbije je nesposobna da pokrene socijalne programe za pomoć svim građanima koji nemaju za dostojanstven život. Očigledno da je smanjenje penzija bilo u funkciji odlaganja reforme javnog sektora i zapošljavanja članova stranaka koje vrše vlast na račun starih i bolesnih penzionera, nemoćnih da se brane. Vlastodržac je medijskim manipulacijama, veći deo penzionera potkupio navodnim nesmanjivanjem njihovih ionako bednih penzija koje se ne usklađuju redovno.

Od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije. Samo pljačkaši svega u Srbiji su dočekali zlatno doba. Ipak, hvala na jeftinome hlebu i ceni struje u zelenoj zoni, dovoljnoj za televizor i sijalicu, da ne živimo bez boljeg života sa PINK, HEPI i RTS!

Uzurpatori nam redovno licemerno zahvaljuju na podnetim žrtvama iako znaju da takva laž ne prolazi. Poručujemo međunarodnoj zajednici da se licemerno zalaže za ljudska prava dok podržava političare koji ta prava u Srbiji ne poštuju.

U ovom trenutku samo jedan čovek može spasiti penzionere i Srbiju. Aleksandar Vučić treba da ode i vlast u skladu sa Ustavom, prepusti Narodnoj skupštini Srbije, Ustavnom sudu Srbije, Vladi Srbije, gradovima, opštinama, mesnim zajednicama i javnim preduzećima!

Nećemo stati, na jesen, protesti i u drugim gradovima u Srbiji!

Za ustavnu i moralnu Srbiju, za našu decu, do pobede!

Živela Srbija!


Okupljenima se zatim obratio Miloš Grabundžija, predsednik Sindikata penzionera Nezavisnost. Ovo udruženje nudi penzionerima pravnu pomoć u vezi sa smanjenjem penzija. Oni će ići sa svojim zahtevima do Strazbura.

Protest penzionera su podržali Asocijacija vojnih veterana Srbije, Vojni sindikat Srbije i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Dejan Pavlović iz Vojnog sindikata rekao je da je sramota da se penzioneri Srbije na ulici bore za svoja prava. Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga žali što svi sindikati nisu stali uz penzionere. Jer svi će oni biti penzioneri. Konstatovao je da dokle god jedan čovek odlučuje o sudbini svih građana, ko god da je taj čovek, mi ćemo propadati. Čestitao je okupljenim penzionerima na hrabrosti.

Okupljeni penzioneri su se zatim, uz pratnju muzike sa razglasa, uputili ka Andrićevom vencu. Saobraćaj je, nakratko, zaustavljen na Terazijama, pa zatim u desnoj traci ka Slaviji u Ulici Kralja Milana. Pošto se kolona zaustavila, saobraćaj je u potpunosti zaustavljen, a okupljenima se obratio g. Mile Delić, penzioner koji je postao poznat kada je 5.000 dinara tzv. „pomoći“ poslao Aleksandru Vučiću.

Sledeće zaustavljanje penzionera bilo je u Nemanjinoj, preko puta zgrade Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Na kraju protesta, u istoj ulici zaustavili ispred zgrade Vlade Srbije. Tu se okupljenima obratio Radovan Raković, potparol USPVLS. Njegovo obraćanje možete čuti na video-zapisu g. Miodraga Krdžića.

Sa protesta je upućeno nekoliko dopisa koje možete pročitati ovde:

 


Fotografije u tekstuMarko Nikolajević za Penzin