Početna Magazin Godine Srbija Obraćanje predsedniku Srbije sa protesta penzionera u Beogradu 12. juna 2018.

Obraćanje predsedniku Srbije sa protesta penzionera u Beogradu 12. juna 2018.

Obraćanje predsedniku Srbije sa protesta penzionera u Beogradu 12. juna 2018.

Sa protesta penzionera koji je organizovalo Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) u Beogradu, 12. juna 2018. godine poslat je dopis i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću.

 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poštovani gospodine predsedniče,

Verujemo da podržavate obraćanje nezadovoljnih građana institucijama vlasti, posebno kada one ne vrše vlast onako kako je to predviđeno pravnim okvirom države i njihovim nadležnostima. Koristimo mogućnost i pravo da vas opomenemo da ne vršite vlast u svoje ime, već da ste u službi građana i da njima treba da polažete račune. I to ne samo na izborima, već i tokom mandatnog perioda.

Mi iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i svih drugih udruženja penzionera i sindikata zaposlenih koji su danas na protestu nezadovoljni smo sledećim činjenicama:

Vlast ne sme da obmanjuje građane. Vi ste, možda pola godine, pre donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, odnosno umanjenju penzija, tvrdili, pred celom javnošću da penzije nećete dirati, da je to svojina i da je kao takva nedodirljiva. Onda ste predložili – doneli pomenuti Zakon i niste mu ograničili rok. 25. maja ove godine, javno ste izjavili da će biti ukinut i da će svi penzioneri imati penzije veće nego pre početka primene pomenutog zakona. Zakon je još na snazi.

Treba verovati da, makar formalno i delimično, u Srbiji postoji podela vlasti i da i Vlada i njena predsednica i Upravni odbor fonda PIO imaju neku ulogu u ovom problemu. Predsednica Vlade pokazala je svojim izjavama da probleme penzionera ne razume, ali to Vam ne daje za pravo da o svemu odlučujete Vi.

U Vašoj izjavi ste na TV pokazali šemu po kojoj će te penzije biti veće nego ikada! Iz izjave zahvalnosti penzionerima (Izvesni Krkobabić odnekud zna da su penzioneri Vama zahvalni) shvatili smo da cela suma koja nam nije isplaćena nikad neće biti vraćena. To je oko 210 miliona evra godišnje, oko jedne milijarde evra sa kamatama ukupno. Stručnjaci kažu da se upravo toliko ne naplati proizvedene struje u EPS, što kao svemogući, niste uspeli da rešite, da Vam ne pominjemo utaje poreza, carine i šverca akciznih proizvoda i rada na crno.

Niste izvršili reformu javnih preduzeća i državne uprave i neplaćanje doprinosa PIO. Jedino su strani investitori vama zadovoljni, jer im je obezbeđen ničim opravdan profit preko subvencija koje dobijaju od Vas.

Zaključkom Vlade Srbije od 30.10.2015. godine o rešavanju vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 11,06%, neustavno je, od 1.januara 2008. godine, prekinuta isplata redovnog povećanja vojnih penzija od 4,21% stečenog po zakonu u 2007. godini. Zahtevamo da se bez pritiska na sudove u Srbiji ovaj problem reši odmah i na zakonit način.
Ovo podrazumeva da Vlada donese pravni akt kojim će obavezati Republički Fond za PIO da vojnim penzionerima vrati stečeno pravo na 4,21% i donese rešenja o visini penzije zasnovana na Zakonu o PIO od 01.01.2008. godine.

Vi koristite fond PIO kao rezervni budžet i vodite njime predizborne kampanje i socijalnu politiku prema siromašnim penzionerima zaboravljajući da je stotine hiljada građana u Srbiji koji nisu penzioneri na ivici egzistencije i dostojanstva. Šestu godinu vršite vlast u Srbiji, a niste obezbedili izradu socijalne karte za sve građane i sprovođenje strategije za smanjenje siromaštva u Srbiji.

Zar se Vi koji toliko govorite o nezavisnosti u odnosu na mišljenja stranih sila i organizcija ne osećate neprijatno da vas Misija MMF podseća na potrebu poštovanja Ustava Srbije i ljudskih prava oštećenih penzionera?

Povodom očiglednog manipulisanja penzionerskom populacijom, koja je zaslugom Vas i prethodnih vlastodržaca objektivno najranjivija, od Vas kao predsednika najjače stranke u Srbiji i predsednika svega u Srbiji, tražimo:

  • da hitno predložite Narodnoj skupštini Srbije da ukine Zakon i obaveže nadležne institucije da penzionerima, bez sporova, u razumnom roku vrati njihov novac, budući da je država stala na noge i da joj, kako kažete Vi i MMF, više naša pomoć nije potrebna. Visinu penzija odrediti svakom penzioneru po važećem Zakonu o PIO, u koja će biti ukalkulisana zakonska povećanja od novembra 2014. godine.
  • da se najhitnije izrade socijalne karte na osnovu kojih bi Vlada Srbije obezbedila dostojanstven život svim građanima Srbije.
  • da se upravljanje fondom PIO i imovinom Fonda, takođe, oslobodi od države, tako da njime većinski upravljaju predstavnici penzionera i zaposlenih odnosno budućih penzionera. O ovom pitanju se ne sme odlučivati sa lažnim predstavnicima penzionerske populacije i osiguranika odnosno zaposlenih.
  • da oslobodite stega i uticaja sudove i izvršnu vlast u Srbiji. Šta će Srbija kada Vi jednog dana odete, ili ne razmišljate o tome?

U uverenju da izražavanje nezadovoljstva, iznošenjem istine i kritičkog mišljenja ne može smetati nijednom poštenom političaru i građaninu Srbije.

S poštovanjem Predsedniku Srbije,
Predsedništvo USPVLS


Fotografija: Marko Nikolajević za Penzin