Početna Magazin Godine Srbija Obraćanje predsednici Ustavnog suda sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018.

Obraćanje predsednici Ustavnog suda sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018.

Obraćanje predsednici Ustavnog suda sa protesta penzionera u Beogradu, 12. juna 2018.

Sa protesta penzionera koji je organizovalo Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) u Beogradu, 12. juna 2018. godine poslat je dopis i predsednici Ustavnog suda Republike Srbije, Vesni Ilić Prelić.

 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poštovana predsednice Ustavnog suda Republike Srbije,

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije čiji članovi su gotovo svi, voljom politike, poslednjih skoro trideset godina, testirani na strah i hrabrost, želi da Vas iskreno ohrabri da sudite po slovu i duhu Ustava i zakona Republike Srbije.

Do sada nista pokazali da imate morala i intelektualne otpornosti na oportunizam i konformizam.

U radu Suda ne primenjujete pricip prioritetnog rešavanja predmeta u kojima su potecijalno ugrožena prava većeg broja građana. Donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, ugrožena su prava i imovina preko 800.000 oštećenih građana Srbije, a sa njihovim članovima porodice u pitanju je egzistencija preko tri miliona građana Srbije. Vama to nije bilo dovoljno da hitno razmatrate inicijative za ocenu ustavnosti Zakona kao i velik broj ustavnih žalbi građana na njegovu primenu.

Takođe, veliki broj ustavnih žalbi čeka Vaše odlučivanje i u predmetima u kojima su vojni penzioneri oštećeni i diskriminisani Zaključkom Vlade Srbije od 30.10.2015. godine kojim im je redovno usklađivanje penzija od 4,21% u 2017. godini a koje su ostvarivali do donošenja Zaključka, uračunato u varedno usklađivanje penzija od 11,06%.

Naš Ustav i Zakon o Ustavnom sudu omogućavaju Vam da se zaštitite od odmazde samodržaca, kako bi se vladavina prava začela u Srbiji, a Vi ipak sudite po volji aktuelnog vlastodršca. Na vašem sajtu stoji da sudija Ustavnog suda uživa imunitet od dana stupanja na dužnost do dana prestanka dužnosti sudije, i ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju sudijske dužnosti.

Postoje i uslovi za razrešenje sudije Ustavnog suda. Mi, iskusni laici, mada verujemo da vi sudije Ustavnog suda to znate, što vas čini još većim grešnicima, mislimo da ste u bazičnom sukobu interesa kada o saglasnosti Zakona o načinu isplate penzija (ne znamo zašto ga zovu Vučićev zakon, a i sve ostalo zovu Vučićevo) od novembra 2014. godine sa Ustavom RS, donosite sud da se Zakonom ne dira u stečeno pravo, odnosno imovinu penzionera, nego se u javnom interesu, a to je navodno spas države Srbije, stvaraju uslovi za redovnu isplatu penzija. I ova ocena vam ne beše dovoljna, nego još hvalite zakonodavca i predlagača Zakona što je, srazmerno nemoći našoj, mislio na siromašnije i uzeo „bogatijim“ penzionerima.

U interesu da sačuvate vašu stolicu u Ustavnom sudu, Vi ste relativizovali decidan stav Ustava da je stečeno pravo nedodirljivo. Relativizovali zato što ste bez dodatnih dokaza, koje je trebalo da potražite od Vlade Srbije o stvarnom finansijskom stanju zemlje, prihvatili stav vlastodršca da, po nalogu Međunarodnog monetarnog fonda, penzije treba umanjiti, privremeno na nepoznat period. Da ste to učinili i građanima Srbije bilo bi jasno da je finansijska konsolidacija mogla da se obavi i bez diranja penzija. Ali niste, već ste podržali i diskriminatorsko načelo Zakona, kao da se radi o socijalnom fondu. A vaš Zakon o Ustavnom sudu kaže da ako sudija povredi zabranu sukobu interesa, razrešava se dužnosti sudije Ustavnog suda.

A da ste sudili po slovu i duhu Ustava i Zakona bili biste u očima javnosti hrabri i pametni. A ako biste izgubili stolicu u Ustavnom sudu, Vaša odbrana bi možda pobudila kod vaših kolega i drugih javnih delatnika neke nove neoportune sinapse. A to je svetlo na kraju tunela. Ovako, ako nastavite u ovom stilu, Vi ćete trajno izgubiti radnu sposobnost za dužnost sudije Ustavnog suda. Posle više niste Vi krivi. A vidite, mi svi smo već u tom stanju. Izgubili smo radnu sposobnost i ništa nismo krivi.

Sudija se, takođe, razrešava i ako postane član političke stranke. Mi otvoreno sumnjamo da ste uz vladara vladajuće stranke. Verujemo, ipak, da brinete o Vašoj stolici iako nemate članske karte. To, međutim, potvrđuje odavno donetu ocenu da u Srbiji nema podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i da sudska vlast nije nezavisna.

S poštovanjem,
Predsedništvo USPVLS


FotografijaMarko Nikolajević za Penzin