Italija: Pomoć domaćicama i nezaposlenim ženama

Italija planira da izdvoji tri miliona evra za pomoć domaćicama i nezaposlenim ženama u ovoj zemlji. Iako velika, ova suma je zanemarljiva ako se isplati svim osobama kojima je namenjena.

Za oko sedam i po miliona italijanskih domaćica i nezaposlenih žena, vlada je odobrila fond od tri milona evra. Ovaj fond biće upotrebljen ne samo kao direktna novčana pomoć, bonus. Biće obezbeđeni i razni obrazovni kursevi. Namera je da domaćice i nezaposlene žene budu osposobljene za neki profesionalni posao.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Domaćice i nezaposlene žene su inače najosetljiviji deo društva. Pandemija Covid-19 samo je dodatno naglasila težinu njihovog položaja.

Elena Boneti, ministarka za ravnopravnost u Vladi Italije objasnila je ovu vladinu meru. Kako prenosi italijanski list Corriere della Sera, ona je izjavila da je bila neophodna za pomoć „najosetljivijem delu društva – domaćicama i nezaposlenim ženama“.

„One su vreme pandemije koronavirusa i karantina preživele kao period koji je za njih bio još teži nego inače“.

Mera italijanske vlade takođe predviđa i pomoć za novorođenčad. Pomoć će biti dodeljena i porodiljama, ali i retroaktivno, onim ženama koje su porodile u poslednjih godinu dana.

Zvuči kao da je tri miliona evra velika suma. Međutim, novinar Corriere della Sera izračunao je da to znači 40 centi po osobi ukoliko se pomoć dodeli svim osobama obuhvaćenim ovom merom. Postavlja se pitanje da li li će to biti dovoljno za pomoć domaćicama i nezaposlenim ženama.

Italja je među prvim zemljama na svetu po niskom natalitetetu. Socijalni servisi koji bi trebalo da pomognu porodicama sa decom nisu na nivou drugih evropskih zemalja.

Na primer, u državnim dečijim jaslicama za decu do tri godine starosti, ima mesta tek za 24 odsto onih koji podnesu zahtev za mesto. U državama Evropske unije, donja granica koje je prihvatljiva jeste najmanje 33 odsto od broja zahteva. Alternativa su privatni vrtići koji koštaju često i do iznosa jedne prosečne plate.

Izvor: Krstarica

Moglo bi vas interesovati: