Italijanski gradić zabranio razboljevanje. U Srbiji se to neće desiti.

Gradić u Kalabriji ima jedinstven pristup rešavanju problema smanjivanja i starenja stanovništva: ljudima je zabranjeno da se razbole.

Fotografija: Pavle Ranđelović, Spomenik Crnotravki

David Cikinela, gradonačelnik Selie, potpisao je početkom avgusta 2015. godine uredbu u kojoj je navedeno da je „zabranjeno razboljevanje u gradu“.

Ovaj ukaz je sredstvo kojim Cikinela pokušava da spase gradić od izumiranja – podsticanjem stanovnika da vode računa o svom zdravlju.

On ovom uredbom poziva svih 537 stanovnika gradića da „stave svoje zdravlje na prvo mesto i da brinu o svojim bližnjima“. Građani se ohrabruju da idu na preglede u nov zdravstveni centar koji je otvoren prethodnog meseca. Oni koji budu išli biće izuzeti od plaćanja godišnje zdravstvene takse od 10 evra.

Otkad je zdravstveni centar otvoren, više od 100 građana je zakazalo pregled kako bi bili sigurni da su sasvim zdravi, a taj podatak je oduševio gradonačelnika Cikinelu, koji je i sam lekar po struci. Kako prenosi TGcom24, gradonačelnik je izjavio da ovakav rezultat oslikava duh ove inicijative i da je više nego ohrabrujući.


Prema popisu iz 1960. godine, Selia je imala 1.300 stanovnika. Danas, ima 537 stanovnika, a šest od deset njih ima više od 65 godina.


Ovo je samo jedno od mesta u Italiji koje je pred izumiranjem. Sve se manje Italijana odlučuje da ima decu, a rast stanovništva Italije je skoro na nuli, kako je nedavno objavio Istat, italijanski zavod za statistiku.

U Srbiji, situacija nije ništa bolja, ali bi ovakve inicijative u nekim mestima bile nemoguće, čak iako bi se neka lokalna uprava rešila na nešto slično.

Jer u blizini nekih naselja nema zdravstvene ustanove, pa je starima otežano da idu kod lekara, a preostali mladi sigurno da nisu oduševljeni mogućnošću osnivanja porodice u mestu koje im ne nudi adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Poseban primer je Crna Trava, opština od 312 kvadratnih kilometara koja nema nijedan dom zdravlja – isuviše je malo stanovnika (samo 563, prema popisu 2002). Zato je briga o njihovom zdravlju poverena Domu zdravlja Vlasotince, dakle domu zdravlja iz susedne opštine, koji je oformio ambulantu za Crnu Travu.