Početna Magazin Godine Istina o nonenalu – ‘mirisu starih ljudi’

Istina o nonenalu – ‘mirisu starih ljudi’

Istina o nonenalu – ‘mirisu starih ljudi’

Mnogim ljudima je poznat: specifičan miris koji prožima vazduh u ustanovama za brigu o starim ljudima, domove baka i deka i druga slična mesta. Najčešće ga nazivaju „mirisom starih ljudi“ ili „mirisom starosti“, a stručni naziv je „nonenal“.

Fotografija iz serije fotografija projekta  „Oči velike kao tanjiri

Prema istraživanju koje je objavljeno u Journal of Investigative Dermatology 2001. godine, povećanje nonenala povezano je sa starenjem. Nonenal se često nalazi kod ispitanika koji imaju više od 40 godina, ali ne i kod onih mlađih, te predstavlja jedini telesni miris za koji je otkriveno da se često, kod starijih ispitanika, značajno menja.

Uprkos zaključcima naučnika, mnogi ljudi misle da je nonenal rezultat lošeg održavanja higijene. Drugi veruju da je ovaj miris, koga je teško osetiti na sebi, ali se zadržava na jastučnicama, kragnama košulja i drugim sličnim tkaninama, nemoguće ukloniti. Međutim, nijedna od ovih pretpostavki nije zasnovana na činjenicama.

Dr Šarlin Brenan se trudi da što širu javnost upozna sa istinom o nonenalu, pa je napisala i kratak informativni članak za portal Ageing Care.

Šta uzrokuje „miris starih ljudi“?

Proizvodnja nonenala je prirodni nusproizvod procesa starenja. Prouzrokovana slabljenjem antioksidantne odbrane kože, proizvodnja nonenala obično počinje oko 40. godine života i kod muškaraca i kod žena, a mogu je pogoršati hormonske promene kao što su one u menopauzi.

Kako koža postaje sve slabija, njena prirodna ulja brže oksidiraju. Ovo je prouzrokovano masnim kiselinama koje luče lojne žlezde i koje reaguju na kiseonik u vazduhu obrazujući nonegal.

Zato što nije rastvorljiv u vodi, nonenal može da ostane na koži uprkos pranju i čak se može zadržati i nakon intenzivnog ribanja. Na taj način miris prouzrokovan nonenalom opstaje, čak i u izuzetno čistim sredinama.

Kako se rešiti mirisa starosti?

Smanjenje mirisa nonenala može se postići zdravim načinom života: redovno vežbanje, izbegavanje stresa (napomena Penzina: dr Brenon, koju cenimo, navodi i ovo, ali mi generalno ne volimo ovaj savet jer niko nikada nije objasnio kako izbeći stres), izbegavanje duvanskog dima, umereno konzumiranje alkohola, zdrava ishrana i dovoljno odmora.

Pojedini kozmetički sastojci takođe mogu da pomognu u borbi protiv nonenala, kao što su ekstrakt persimona i japanski zeleni čaj.

Dr Brenon navodi da obični sapuni u Sjedinjenim Američkim Državama sadrže dezodoranse za uklanjanje mirisa kao što su: amonijak (uzrokovan urinom), trimedilamin-oksid i sulfidoksid (uzrokovani izmetom i urinom), sirćetna kiselina (uzrokovana znojem) i izovalerična kiselina (uzrokovana znojenjem nogu).

Međutim, zbog nedostatka razumevanja procesa starenja i samog nonenala, kozmetičke kuće tek treba da u svoje proizvode uključe sastojke koji bi rešili ovaj problem.

Istina o „mirisu starih ljudi“ je: on je prirodni, sastavni deo procesa starenja i niko ko ga ima, ne treba da se stidi.

Umesto toga, trebalo bi da nastavimo da podstičemo razgovor na ovu temu i da svakome ko se suočava sa nonenalom (lično ili kroz suživot ili brigu o nekom drugom) pružimo što više informacija o tome kako da se usvoje zdrave navike i kako da se efikasno koža neguje. Tek kada promenimo svoj stav, „miris starih ljudi“ će postati stvar prošlosti.


Dr Šarlin Brenan bila je, tokom 25 godina, redovni profesor na Univerzitetu u Vašingtonu, a danas je direktorka razvoja proizvoda u kompaniji Mirai Clinical.