Magazin Godine Zdravlje

Tragom mirisa starosti

Istraživače Monel centra u Filadelfiji zanimalo je da li zaista postoji nešto što se može nazvati “mirisom starih ljudi”. Istražujući ovu temu naučnici su došli do nekoliko zanimljivih zaključaka…


Karakterističan miris koji se sreće tamo gde žive stariji ljudi predstavlja kombinaciju u kojoj dominira mešavina nekoliko mirisa: sredstava za dezinfekciju, soka od jabuke, mentola, kuvane šargarepe, buđi, naftalina i mokrog kartona. 

Međutim, isto istraživanje potvrdilo je da najneugodniji telesni miris imaju sredovečni muškarci između 45 i 60 godina starosti. Sredovečne žene plasirale su se tek malo ispod mladih devojaka, čiji je telesni miris ocenjen kao najugodniji.

Autori studije naglašavaju da „miris starih ljudi” većini ipak nije tako neugodan jer evolucijski prastari deo našeg mozga (koji je prisutan i kod gmizavaca), ovaj miris registruje kao znak da osoba ima dobre gene, budući da je uspela doživeti starost.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija