Početna Magazin Godine Hranom protiv raka dojke

Hranom protiv raka dojke

Proverili smo koje još nama lakodostupne namirnice, poput breskve, naučnici preporučuju kao preventivu u borbi protiv raka dojke.

Prethodne sedmice objavljeno je američko istraživanje koje ukazuje da svakodnevno konzumiranje breskvi koristi u prevenciji raka dojke.

Uvođenje veće količine neke namirnice radi očuvanja zdravlja u svakom slučaju je bolje od posezanja za lekovima i veštačkim suplementima. Kada je dobrotvorna namirnica lako dostupna, povećava se verovatnoća da ćemo je uvrstiti u ishranu. Zato smo proverili koje još nama lakodostupne namirnice, naučnici preporučuju kao preventivu u borbi protiv raka dojke.

Šljive Pored breskvi, i njihove srodnice, šljive, sadrže jedinjenja za koje je dokazano da ubijaju ćelije raka.

Orasi Istraživanje na miševima Univerziteta Maršal otkriva da orasi usporavaju stopu rasta kancerogenih ćelija za polovinu. Veruje se da je to zahvaljujući njihovim antizapaljenskim svojstvima. Treba samo voditi računa: svakodnevna preporučena doza od 60gr, snabdeva organizam i sa 370 kalorija.

Brokoli Sulorafan, sumporno jedinjenje koje se nalazi u biljkama krstašicama, pa i u brokoliju, prema istraživanju Univerziteta u Mičigenu, ključno je u smanjenju ćelija tumora dojke. Ovu biljku definitivno treba uključiti u zdravu ishranu, ali najbolje je jesti kratko barenu ili čak sirovu.

Peršun i celer Naučnici sa Univerziteta u Misuriju otkrili su da apigenin, jedinjenje koje preovladava u peršunu i celeru, zaustavlja određene vrste raka dojke. Preporučuje se da se svakodnevno koristi par prstohvata peršuna u ishrani.

Masna riba Prema istraživanju koje je objavljeno u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, za prevenciju najčešćeg tipa tumora dojke treba uzimati makar 10 godina riblje ulje u obliku dodataka ishrani. Smatra se da omega-3 masti u ribljem ulju smanjuju zapaljenje koje možda doprinosi raku dojke. Ali ako želite da izbegnete suplemente, kažu istraživači, možete jesti četvrt kila masne ribe (losos, sardine, tunjevina) nedeljno.

Maslinovo ulje Istraživači u Barseloni su hranili miševe sa tumorom raka uglavnom ekstradevičanskim maslinovim uljem. Rezultat: antioksidanti i oleinska kiselina ugušili su rast malignih ćelija.

Pasulj Istraživači, prema izveštaju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, otkrili su da na svakih 10gr vlakana koje žena doda svakodnevnoj ishrani, ona smanji rizik od raka dojke za 7%. To je oko ½ šolje pasulja. Vlaknima su bogati i ječam, bulgur, sočivo, grašak, artičoke, urme i maline.