Hoće li penzioneri na protest „Svi kao jedan“ u Beogradu?

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije poziva članove i ostale penzionere da se 13. aprila 2019. godine priključe protestu „Svi kao jedan“ u Beogradu. Prenosimo poziv…

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je podržalo i aktivno učestvovalo u protestima građana koji su organizovani u preko 100 gradova. Proteste smo podržali sa željom da oni dovedu do demokratskih promena sistema vlasti u kojem penzioneri neće biti diskriminisani, manipulisani i pljačkani.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na protestima smo iskazivali nezadovoljstvo otimanjem dela stečenih penzija na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, opstrukcije Ustavnog suda Srbije u ocenjivanju njegove ustavnosti, nastavka neusklađivanja penzija, urušavanja Fonda PiO i manipulacija koje se vrše sa penzionerima od strane predstavnika vlasti.

Deo penzionera naklonjen strankama koje čine koaliciju na vlasti otvoreno i prikriveno opravdavaju otimanje od penzionera pričom o opasnosti od bankrota države i pljačke koju je izvršila prehodna vlast. Naravno da je za penzionere koji su sve što imaju zaradili radom, takav stav ponižavajući.

Još uvek deo nas neće ili ne može da shvati da protest nije usmeren protiv Srbije kao države nego upravo protiv onih koji tu državu uništavaju kršeći zakone i Ustav Srbije. Ako penzioneri koji su obrazovani i koji su u radnom veku obavljali odgovorne poslove nemaju hrabrosti i obraza da javno iskažu nezadovoljstvo stanjem naših prava šta da očekujemo od ostalih građana?

Kao da deo penzionerske populacije još nije shvatio da će Fond PIO, ako se nastavi sa pljačkom Srbije, nestati. Sadašnji i budući penzioneri će dobiti socijalu bez obzira na doprinose u toku rada i tada će biti besmislena priča o vraćanju delova penzije koji nisu isplaćeni zbog smanjenja.

Jasno je da penzioneri prvo treba da sačuvaju Fond PIO koji se politikom koju vodi aktuelna vlast, urušava. Vlast velikom broju poslodavaca toleriše formalnu isplatu minimalnih zarada dok neformalno zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke. Na takav način se pljačka i Fond PIO, ali i budžet. Istovremeno postoje planovi da se preostala imovina Fonda rasproda.

Zar nije očigledno da neko uvećava profit poslodavaca na račun zaposlenih i penzionera i stvara prostor za razvoj privatnih penzionih fondova. Možemo li i treba li da to mirno posmatramo?

Aktuelna vlast opljačkanim penzionerima redovno licemerno zahvaljuje na dobrovoljnom odricanju od dela penzije iako znamo da nas o tome niko ništa nije pitao. Znaju oni da takva laž kod pokradenih penzionera ne prolazi, ali se stalno obraćaju manje obrazovanim građanima koji u svemu vide i radikalsku pravdu.

Kada se zna da su manipulacije vlasti u kontrolisanim medijima, koji pokrivaju celu teritoriju Srbije, pojačane sa obećanjima zapošljavanja nezaposlene dece i unučadi, besplatnim banjama, predizbornim zdravstvenim pregledima, besplatnim predizbornim turističkim turama i skromnim paketima hrane, osvešćivanje siromašnih i gladnih penzionera je nemoguće.

Svedoci smo da nas vlast preko cele godine teroriše vestima o velikom povećanju penzija da bi se na kraju godine to svelo na nekoliko procenata. Penzionerima još niko nije odgovorio na pitanje gde je neisplaćeni deo njihovih penzija. Govore da smo ušli u zlatno doba, ali većina nas po stanju svog novčanika i svega drugog oko nas, misli drugačije.

Ne očekujte da umesto vas na protest dođe neko drugi. Taj drugi je bolestan ili je kukavica. Zar ne treba da ubedimo vlast, koja sedam godina „uspešno spasava“ Srbiju, da se tog posla više mane.

Ničeg normalnijeg nego da se svi penzioneri 13. aprila 2019. godine na protestu pridruže nezadovoljnim građanima pred Narodnom skupštinom Republike Srbije. Za početak ćemo se okupiti na trgu Nikole Pašića.

Mi, penzioneri. znamo da ništa ne pada sa neba! Dođite da podržimo slobodu medija i demokratske izbore. Da prestane manipulacija i pljačka penzionera!

Za slobodnu Srbiju!

Svi kao jedan! Vidimo se!

Jovan Tamburić,
Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Fotografija sa protesta „1 od 5 miliona“ 29. decembra 2018. godine


Podsećamo na tekstove: