Histerektomija – šta treba da znate

Histerektomija je vrsta hirurškog zahvata kojim se tretira nekoliko različitih ginekoloških problema, od fibroma (mioma) materice, preko endometrioze do raka. Uprkos činjenici da je ovo drugi najčešći zahvat kod žena, mnogi zapravo ne razumeju osnovnu terminologiju. Mnogima čak nije jasno koji organ(i) se zapravo uklanjaju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Osim toga, mnoge žene imaju negativne asocijacije kad je u pitanju ova procedura iako ona u nekim slučajevima može da doprinese poboljšanju kvaliteta života, kaže za portal Prevention dr Loren Strajher, vanredni profesor akušerstva i ginekologije na Fajnberg medicinskoj školi Univerziteta Nortvestern.

Prema neformalnom istraživanju na blogu dr Strajhner, 90 odsto ispitanica je izjavilo da je histerektomija najbolja odluka koju su ikad donele.

Mi, u redakciji Penzina, ne smatramo da je neobično što žene imaju negativne asocijacije kad je u pitanju nešto što predstavlja uklanjanje dela njihovog tela. Međutim, slažemo se sa portalom Prevention da je potrebno da se upoznamo sa svim aspektima, čak i sa onim o kojima se ređe piše.

Zato prenosimo tekst koji je napisan u saradnji sa dr Strajher koja je i autor knjige The Essential Guide to Hysterectomy and Sex Rx: Hormones, Health and Your Best Sex Ever.

Obično, uklanja se samo jedan organ

Histerektomija je uklanjanje materice – samo materice, a ne jajnika, jajovoda niti vagine, objašnjava dr Strajher. Histerektomijom se obično uklanja i grlić materice (donji kraj materice). To se onda naziva totalnom ili radikalnom histerektomijom.

Druga vrsta – subtotalna histerektomija (supracervikalna histerektomija) jeste zahvat kod koga se grlić materice ostavlja, ali se uklanja ostatak materice.

Da li grlić materice može da ostane zavisi od razloga zbog kojeg se uopšte i radi histerektomija. To je razgovor koji ćete morati da obavite sa svojim lekarom. Ali ako nemate rak i ako vaš grlić materice nije na drugi način ugrožen, subtotalna histerektomija dolazi u obzir. Dobra strana ove vrste histerektomije je ta što je zahvat jednostavniji. Time se, za mali procenat, smanjuje rizik od komplikacija i infekcija koje mogu nastati nakon bilo koje operacije.

Možda će vam PAPA test još uvek trebati

Ako je histerektomijom uklonjen i grlić materice (tj. nakon radikalne histerektomije), uklonjen je i rizik od raka grlića materice. U tom slučaju, redovni PAPA testovi više nisu potrebni budući da se njima proverava upravo postojanje raka grlića. Ali, objašnjava dr Strajher, redovni PAPA testovi su i dalje potrebni nakon subtotalne histerektomije (kojom se grlić ne uklanja).

Nema više menstrualnog ciklusa niti mogućnosti trudnoće

Ovo su 1. i 2. posledica histerektomije, kako kaže dr Strajher.

Mesečno krvarenje je, po definiciji, ispuštanje krvi i tkiva iz sluznice materice. Budući da je materica uklonjena histerektomijom, nema više menstrualnog ciklusa.

A zato što je materica mesto gde beba raste tokom trudnoće, nakon histerektomije ne postoji mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Nećete ranije ući u menopauzu

Menopauza se definiše kao period kada jajnici prestaju da proizvode estrogen, a ne kao period kada prestane menstrualni ciklus, objašnjava Strajher.

Ukoliko uz histerektomiju niste podvrgnuti i drugom zahvatu kojim su otklonjeni jajnici (ovarijektomija), jajnici ostaju netaknuti i nastavljaju da proizvode hormone. To znači da histerektomija nije i ne može da bude uzrok menopauze.

Možda vam nije potrebna

Ukoliko nemate rak, postoje alternativne opcije lečenja za gotovo svaki drugi zdravstveni problem zbog kojeg razmišljate o histerektomiji, kaže Strajher. Ovo je veoma važna informacija, dodaje. Jer „isuviše je žena koje nisu upoznate sa alternativnim rešenjima i kojima se predlaže histerektomija i onda kada im nije potrebna i kada je ne žele“.
(Napomena Penzina: Dr Strajher govori iz pozicije lekara koji je upućen u praksu u SAD).

Na primer, ponekad su hormonska kontrola rađanja ili intrauterini uređaj (intrauterini uložak ili intrauterini sistem) načini kako da se uspešno leče endometrioza ili obimno vaginalno krvarenje. Ove opcije su i mogući načini lečenja ili pomoći kod kontrole mioma – fibroida (u koje može da spada i obilno krvarenje), stanovište je Američkog kongresa akušera i ginekologa.

Ali uopšteno, pitanje je, od slučaja do slučaja, da li postoji alternativa histerektomiji.

„Ponekad, histerektomija je najbolje rešenje, a nekada je najbolje rešenje neka alternativa.“

Smanjićete rizik od raka jajnika i raka jajnika

Histerektomija eliminiše rizik od raka materice, koji je najčešći ginekološki kancer, kaže dr Strajher. Histerektomija, takođe, značajno smanjuje rizik od raka jajnika. To je zato što se u najvećem broju slučajeva rak jajnika razvija u jajovodima i onda se premešta u jajnike.

Budući da se ponekad histerektomijom odstranjuju i jajovodi, rizik od razvijanja raka jajnika se, nakon procedure, smanjuje.

Možda možete da je odložite

Čak iako je histerektomija najbolje rešenje u vašem slučaju, možda ćete želeti da sačekate sa zahvatom.

„Ako 30-godišnjakinja sa fibroidima koji krvare svakog meseca toliko da joj je potrebna transfuzija, dođe kod mene, ako želi decu, predložiću joj svaku moguću alternativu histerektomiji“, kaže dr Strajher.

Pošto je to istakla, dr Strajher kaže da je histerektomija u slučaju potrebe za uklanjanjem fibroida možda i dalje najbolje rešenje za tu ženu nakon njenog porođaja.

Seks bi mogao postati drugačije iskustvo

Mali procenat žena može da primeti promene vezane za orgazme, kaže dr Strajher. To je zato što neke žene imaju kontrakcije materice tokom orgazma. Njih više (očigledno) neće osećati nakon histerektomije.

Za većinu žena, seksualni odnosi će ostati isti

Osnovni predskazatelj toga kakav će seks biti nakon histerektomije jeste upravo podatak kakav je seks bio pre histerektomije, kaže dr Strajher. Histerektomija ne izaziva hormonalne promene, tako da komplikacije kao što su suvoća vagine ili smanjeni libido ne mogu biti rezultat ove procedure. Takve promene se vezuju za uklanjanje jajnika, objašnjava.

Ako ipak primetite promene tokom seksa nakon što ste se podvrgli histerektomiji, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni verovatno nisu u vezi sa ovim zahvatom te problem koji je uzročnik ovih promena, kada se otkrije, skoro uvek može biti rešen.

Izvor: Prevention
Fotografija: Getty Images