Početna Magazin Godine Hipertermija se bori protiv depresije

Hipertermija se bori protiv depresije

Hipertermija se bori protiv depresije

Hipertermija bi mogla smanjiti simptome unipolarne velike depresije, zaključak je istraživanja objavljenog u JAMA Psychiatry.

Čarls Rejzon sa Univerziteta Viskonsin-Madison i njegove kolege sproveli su istraživanje sa 34 dobrovoljca koji pate od velike depresije (imaju rezultat 16 i više na tzv. Hamiltonovoj lestvici).

Polovina je išla na tretmane hipertermijom u kojoj se temperatura tela zagreva, pomoću infracrvenih lampi ili drugim sredstvima, do 38,5 stepeni Celzijusa, što je jednako blagoj groznici. Druga polovina učesnika išla je na simuliranu terapiju.

Nedelju dana nakon tretmana, rezultat na Hamiltonovoj lestvici poboljšan je za 5,67 poena u proseku u odnosu na osobe koje su išle na simuliran tretman, a nakon šest nedelja – za 4,83.

Od ispitanika koji su primali pravi tretman – hipertermiju, 60 odsto je primetilo smanjenje simptoma, a 40 odsto je bilo u remisiji pokazanoj na najmanje jednoj proceni nakon tretmana.

Kristofer Lauri sa Kolorado-Boulder univerziteta, koautor istraživanja, u jednoj od prethodnih studija pokazao je da hipertermija pokreće neurone koji sintetišu neurotransmiter serotonin koji ima isti isti uticaj kao lekovi protiv depresije.

„Na određeni način, o tom putu od kože ka mozgu može se razmišljati kao o dubokoj stimulaciji mozga koju je osmislila evolucija. Toplota dovodi mozak u stanje sreće.