Ubod komarca – tehnološki napredniji od naftne bušotine (VIDEO)

„Obično komarci dolete i odu, a u međuvremenu nekog i ubodu“ kaže stih dečje pesmice o „ćopavom komarcu“ Branka Kockice. Ali, taj ubod „u međuvremenu“, odvija se na daleko složeniji način nego što se na prvi pogled vidi – sa šest alatki! Pogledajte kako to izgleda uveličano u ovom kratkom videu.

Poznato je da samo ženke sisaju našu krv zato što im je neophodna da ishrane jajašca mladih. Jajašca polažu u stajaću ili mirnu vodenu površinu gde nastaju larve a zatim i nova generacija komaraca. Ponekad te vode može biti dovoljno i u visokoj travi, vlažnim podrumima, ali naročito u zdelama, flašama, šerpama i drugom otpadu oko kuća i zgrada.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, sam ubod je daleko kompleksniji nego što izgleda. Naime, komarac (tačnije komarica) nema samo jednu rilicu već – šest komada!

Ono što na prvi pogled izgleda kao rilica zapravo je samo opna koja obmotava čitav arsenal naprednih instrumenata koji se nalaze u rilici. Prilikom uboda ta opna ostaje na površini kože, ali se savija unazad omogućavajući tako da alatke iz rilice izađu iz ovih svojih „korica“ i uđu u kožu kao na slici ispod.

Slika: opna rilice komarca povija se unazad omogućavajući alatkama za ubod da dopru dublje pod kožu
Slika: opna rilice komarca povija se unazad omogućavajući alatkama za ubod da dopru dublje pod kožu

Sama rilica sadrži ukupno šest komada alatki, sa četiri različite funkcije (pogledajte sliku sasvim gore):

  • dve spoljašnje „igle“ su zapravo skalpeli za prosecanje kože i tkiva koji na samom vrhu imaju testerice koje su toliko oštre da najčešće uopšte ne osetimo ubod
  • dva sledeće alatke (druga i peta) zapravo su držači koji služe da razmaknu tkivo koje su skalpeli prosekli kako bi „slamčica“ mogla nesmetano da propušta krv
  • treća sa leve strane na slici sasvim gore zapravo je igla, prava igla (za injektiranje), koja služi za ubrizgavanje hemikalija koje sprečavaju zgrušnjavanje naše krvi, a zahvaljujući kojoj ostaje trag i svrab na mestu uboda
  • četvrta, najdeblja, alatka jeste sama „slamčica“ koja je na vrhu poseduje receptore koji joj pomažu da „namiriše“ krvni sud u tkivu, a uz to je i oštra kako bi probila krvni sud i sprovodila krv u telo.

Čak ni sam proces sisanja krvi nije tako jednostavan! Sve vreme, već dok je sisanje krvi u toku, u stomaku komarca razdvaja se voda iz krvi i izbacuje pozadi u vidu kapljice. Ovo stvara više mesta u samom telu da primi više hranljivih crvenih krvnih zrnaca za jajašca.

Kao da sve to nije dovoljno, pljuvačka (nekih vrsta) komaraca sadrži i viruse ili parazite koji njima ne smetaju ali kod ljudi mogu izazvati bolesti, pa čak i one sa smrtnim ishodom.