Početna Magazin Godine Hibridna invalidska kolica za sedenje i stajanje

Hibridna invalidska kolica za sedenje i stajanje

Hibridna invalidska kolica za sedenje i stajanje

Invalidska kolica „Zeen“ napravljena su sa ciljem da korisnici mogu da se kreću, sede ili stoje bez pomoći drugih. Osmislila su ih dvojica inovatora – Geret Braun (74) i Kris Foset (58), vođe petočlanog startapa Exokinetics iz Filadelfije koji je počeo sa radom ovog leta.

Kolica imaju četiri jednaka točka, promenljivu visinu sedišta, a njihov razvoj traje još od 2012. godine. Namenjena su prvenstveno osobama koje mogu da otežano da se kreću, trajno ili privremeno, i kako bi im omogućila funkcionalnije i jednostavnije obavljanje svakodnevnih zadataka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fokus inženjera bio je na što jednostavnijoj konstrukciji i mehanizmu. Na primer, iz sedećeg u uspravan položaj korisnik stiže jednostavnim vezivanjem sigurnosnog pojasa i naginjanjem napred i sedište će pratiti ovaj pokret podizanjem. Vraćanje u sedeći položaj odvija se jednostavnim naginjanjem unazad.

REX egzoskeletni robot uspravlja paraplegičare (VIDEO)

Opcija pokretanja točkova za hodanje aktivira se guranjem naslona za ruke na dole ili na gore što otljučava kočnice na točkovima i zaključava sedište na željenoj visini.

Tako slabije pokretni koji ipak mogu da pokreću noge i teško hodaju, mogu da šetaju u sedećem položaju uz pomoć stolice, da spreme hranu, da rašire veš, itd. Ruke im mahom ostaju slobodne i da prenesu neku stvar služeći se nogama.

Uskoro počinju testovi u domovima za stare i rehabilitacionim centrima. Tokom 2017. godine znaće se da li je proizvod dovoljno zaokružen i upotrebljiv u realnim uslovima da bi mogao biti podnet zahtev za registraciju kao medicinsko sredstvo.

U svakom slučaju, kolica će biti na tržištu najkasnije 2018. godine.

Veliki potencijal vidi se i u tome što stare osobe više ne moraju sa hodalice odmah da se premeštaju na klasičnu invalidsku stolicu već uz pomoć ove sprave mogu da nastave sa aktivnijim životom što će svakako doprineti i opštem zdravlju.

Nedavno su dobili investiciju od dva miliona dolara za razvoj a očekuje se da će cena biti između dve i tri hiljade dolara.

Beogradska škola robotike (IMP): Gde je počela budućnost robotskih ortopedskih pomagala