Gradu Beogradu predata peticija „Demencija ne bira“

Nadležnima u Gradu Beogradu danas, na Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti, predata je peticija „Demencija ne bira“. Peticijom se traži ustanovljavanje usluge dnevnog boravka za osobe obolele od demencije u Beogradu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija (Penzin): Ljubica Gojgić i Nadežda Satarić

Za manje od mesec dana prikupljeno je 5.639 potpisa građana za Peticiju “Demencija ne bira” kojom se traži ustanovljavanje Dnevnog boravka za osobe sa demencijom u Beogradu, rečeno je na događaju koji su organizovali Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest (SUAB) i Crveni krst Srbije. Peticija koju je podržalo i 13 udruženja građana predata je Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

U poruci predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, neurologa u penziji Vladimira Kostića, prvog potpisnika Peticije, naglašeno je da se trenutno odvijaju i aktivnosti velikog broja institucija, naučnika i lekara na ustanovljavanju mehanizama koji uzrokuju demencije.

„Tvrdim da su vrata nekada zaključana sa sedam brava, danas ipak i definitivno odškrinuta. Verujem čak da ću sa velikim brojem vas i sam doživeti da ih vidim širom otvorena“, poručio je akademik Kostić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ukazujući na sve veći broj ljudi koji imaju problem sa demencijom, podržala je Peticiju navodeći da su podrška i pomoć potrebni i obolelima od demencije i njihovim porodicama.

„Mi, kao društvo, moramo imati svest i razumevanje o neophodnosti razvoja i unapređenja servisa podrške“, rekla je Brankica Janković.

Mr Nadežda Satarić, predsednica SUAB-a, između ostalog je ukazala na značaj prevencije demencije u smislu promovisanja zdravih stilova života, aktivnog starenja u pozitivnom okruženju uz upražnjavanje hobija i stalnih kontakata sa drugim osobama, uz učenje novih veština i uz redovne fizičke aktivnosti.

Okupljenim građanima su se obratili i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, Ivana Ćirković, nacionalna tim liderka „ACT“ projekta i Radmila Urošević, predstavnica Neformalne mreže podrške porodicama obolelih od demencije.

***

Stariji, članovi Kluba ljubitelja istorijskih plesova i mladi plesači odigrali su „Ples za pamćenje“.

Okupljeni građani mogli su da se informišu o prevenciji demencije i podršci obolelima i njihovim porodicama na pultovima SUAB-a, Crvenog krsta Srbije, Karitasa Srbije, Volonterskog servisa Zvezdara i Hleba života.

Događaj koji je organizovan na Trgu Republike završen je puštanjem balona ljubičaste boje, simbola borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Događaj je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko građansko društvo – ACT“, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Demencija ne bira
Ples za pamćenje (Foto: Penzin)