Evropa Nostra: Gradnja gondole nanela bi neizmernu štetu za kulturno nasleđe

S jedne strane imamo marginalnu dobrobit, a sa druge, ozbiljnu opasnost po kulturno nasleđe onoga što se naziva Akropoljem Beograda, zaključio je dr Gi Klos, izvršni predsednik Evropa Nostre u vezi sa projektom izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Predstavnici delegacije Evropa Nostre, obratili su se javnosti na konferenciji za novinare 7. maja 2019. godine, u Medija centru, u Beogradu i podelili dosadašnje uvide i zaključke četvorodnevne posete Beogradu. Ispred delegacije medijima su se obratili: Dr Gi Klos, ekonomista, izvršni potpredsednik Evropa Nostre i Sneška Kvadvlih-Mihailović, generalna sekretarka Evropa Nostre.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od 4. do 7. maja 2019. godinevisoka delegacija stručnjaka Evropa Nostre, najznačajnije evropske organizacije civilnog društva posvećene očuvanju kulturnog nasleđa, boravila je u Beogradu kako bi razgovarala sa nadležnima i stručnjacima o očuvanju Beogradske tvrđave, parka Kalemegdan i Ušća od kontroverznog projekta gradnje žičare (gondole).

Delegacija, sastavljena od arheologa, arhitekata, konzervatora, urbanista, ekonomista i pravnika, sastala se tokom vikenda sa strukovnim udruženjima, naučnim institutima i univerzitetima koji se aktivno bore protiv projekta gradnje gondole.

Tokom ponedeljka i utorka, delegacija se takođe sastala i sa Predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnicima Arheološkog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, kao i sa Predsednicom vlade Anom Brnabić. Do kraja nedelje održaće se sastanci i sa Sekretarom za turizam pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izvršni potredsednik Evropa Nostre Gi Klos rekao je na predstavljanju zaključaka te organizacije o izgradnji gondole, da je u pitanju „ozbiljno problematičan projekat“ na lokaciji koja je izuzetno značajna, kao i da postoji nesrazmera između onoga što su potrebe Beograda i kulturne vrednosti Beogradske tvrđave.

„Projekat nije izazovan samo na nacionalnom nivou, već i na evropskom i međunarodnom s obzirom na to da je Srbija deo nominacije za UNESKO-vu Listu svetske baštine. Nezamislivo je da Beogradska tvrđava s izrađenim projektom gondole zadovolji kriterijume da se nađe na toj listi“, rekao je Klos.

On je kazao i da je stav organizacije da je investicija od 15 miliona evra „ogroman novac“ za Srbiju i da se tim novcem mnogi drugi stvarni problemi mogu rešiti.

„Ovo je jedna impresivna cifra koja je neuporediva sa ulaganjem u druge projekte u oblasti turizma i kulturnog nasleđa u Srbiji. Smatramo da je visoka za ulaganje u samo jedan projekat u centru grada“, rekao je Klos.

Istovremeno, Klos je naveo da postoje druga alternativna rešenja za povezivanje dve obale koja bi bila mnogo manje štetna, kao što je pešački most od Ušća do Kalemegdana koji bi bio u nižim dimenzijama.

„Šta bi bio pozitivni uticaj izgradnje gondole? Pa, vrlo ga je teško pronaći. Rečeno mi je da bi doprinela turizmu i gradskom prevozu, ali ni nakon što sam to proučio, nisam ubeđen da je zaista tako. Dakle, s jedne strane imamo marginalnu dobrobit, a sa druge, ozbiljnu opasnost po kulturno nasleđe onoga što se naziva ‘Akropoljem Beograda'“, smatra izvršni potpredsednik Evropa Nostre Gi Klos.

Generalna sekretarka Evropa Nostre, Sneška Kvadlih-Mihailović, rekla je da je u svim razgovorima koje je delegacija imala, zaključeno da postoje „ozbiljne primedbe na primenu zakona“, kao i da nisu urađene studije o uticaju na kulturno nasleđe i životnu sredinu.

„Smatramo da bi bilo neodgovorno da institucije vlasti odmah donesu konačnu odluku. Neophodno je da se uloži vreme kako bi se napravile studije i proučile primedbe na zakone“, rekla je Kvadlih-Mihailović.

Predstavnici delegacije podsetili su da odustajanje od projekta gradnje gondole ne bi bilo ništa neobično. Širom Evrope, iznalaze se nova, bolja rešenja za očuvanje kulturne baštine.

Povodom sastanka sa Predsednicom Vlade Anom Brnabić, Sneška Kvadlih Mihajlović je pohvalila spremnost na dijalog i posvećenost Vlade očuvanju kulturnog nasleđa. Istovremeno, ona je dodala da nakon sastanka sa Predsednicom vlade veruje da postoji prostor za konstruktivan dijalog koji mora da bude profesionalan i da uvažava mišljenje struke.

Ona je izjavila da je predsednici Vlade i ostalim sagovornicima Evropa Nostra ponudila saradnju i pomoć za iznalaženje dobrih, savremenih rešenja za očuvanje Beogradske tvrđave, Kalemegdanskog parka, Ušća, ali i drugih važnih spomenika kulture u Srbiji.

Delegacija je najavila da će u cilju očuvanja Beogradske tvrđave preduzeti i niz koraka.

Kao prvo, sastaviće izveštaj u kojem će na osnovu proučenih dokumenata i razgovora uživo sa svim ključnim zainteresovanim stranama ovog projekta izneti svoj stav i preporuke za dalje delovanje. Taj dokument će podeliti sa Evropskom Komisijom kako bi i ona pružila podršku za očuvanje Beogradske tvrđave koja predstavlja važnu kulturnu baštinu ne samo Beograda i Srbije već cele Evrope.

Drugo, predstavnici Evropa Nostre će pozvati i druge međunarodne mreže i asocijacije koje se bave nasleđem, kao što su ICOMOS, Evropska asocijacija urbanih planera, Evropska asocijacija arheologa i druge, da se priključe analizi, praćenju i iznalaženju dobrog rešenja za očuvanje Beogradske tvrđave.

Treće, delegacija će pokrenuti incijativu da se Beogradska tvrđava nominuje na listu sedam najugroženijih (7 Most Endangered) spomenika kulture u Evropi.

Konačno, Evropa Nostra će pozvati i Unesko da se pozabavi ovim slučajem jer on preti da ugrozi do sada najveću transnacionalnu nominaciju za Listu Svetske baštine – Granice Rimskog carstva – koja bi po svom okončanju trebalo da spoji sve države od Velike Britanije, preko Centralne Evrope i Balkana, do Male Azije i Severa Afrike.


Evropa Nostra je osnovana 1963. godine u Parizu. Više od 50 godina ta organizacija štiti i lobira za očuvanje kulturne baštine, i priznata je kao najreprezentativnija organizacija u Evropi u ovoj oblasti, sa članovima iz više od 40 zemalja.

Evropa Nostra usko sarađuje sa Evropskom unijom: zajedno sa Evropskom Komisijom dodeljuje Evropske Nagrade za Kulturnu baštinu/Nagrade Europa Nostra, a zajedno sa Institutom Evropske Investicione Banke vodi program „7 Most Endangered“ za zaštitu ugrožene kulturne baštine u Evropi.

Ispred delegacije Evropa Nostre, medijima su se obratili:

  • Dr Gi Klos (Luksemburg), ekonomista, izvršni potpredsednik Evropa Nostre
  • Sneška Kvadvlih-Mihailović (Srbija/Holandija), pravnik, generalni sekretar Evropa Nostre
  • Konferenciju za štampu je vodila dr Višnja Kisić, generalna sekretarka Evropa Nostre Srbija.

Članovi delegacije su i:

  • Dr Loran Levi Štros, (Francuska), sociolog i politikolog, član upravnog odbora Evropa Nostre
  • Prof. dr Fani Maluhu-Tufano (Grčka), arheolog i konzervator, član saveta Evropa Nostre
  • Prof. dr Išik Ajdemir (Turska), arhitekta i konzervator, član naučnog saveta Evropa Nostre
  • Prof. dr Paolo Viti (Italija), arhitekta i istoričar, član upravnog odbora Evropa Nostre

Obnova Beogradske tvrđave