Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Guglov aparat za uzimanje uzoraka krvi bez uboda

Slika: Guglov patent "uzimanja krvi bez uboda"

Kompanija Google Life Sciences želi da patentira uređaj za uzimanje krvi bez korišćenja igle. To je poslednji u nizu patenata kojim ova kompanija teži da probije granice u oblasti medicinske opreme i tehnologije.

Ilustracija rt.com

Google je podneo zahtev za patent za uređaj za uzimanje uzoraka krvi bez uboda iglom.

Guglova kompanija Life Sciences do sada je već razvila niz uređaja i aplikacija iz oblasti zdravstva. O delu toga možete čitati u tekstu 7 Guglovih projekata za zdravlje.

Princip po kojem radi ovaj uređaj je sledeći: Gas pod pritiskom gura mikročesticu koja prodire u kožu čineći da izađe mala količina krvi koja se uvlači u cilindar sa negativnim pritiskom.

Ova tehnologija bi posebno odgovarala, na primer, ispitivanju glukoze u krvi, što su testovi koje dijabetičari moraju svakodnevno da rade. Analiza procenta šećera u krvi moći će da se uradi u realnom vremenu putem „pametnog sata“ (smartwach).

Google je, pre izvesnog vremena, patentirao i kontaktna sočiva za dijabetičare.

Uređaj za prikupljanje uzoraka krvi bez uboda razvila je i druga grupa američkih naučnika uz podršku istraživačke organizacije američkog ministarstva odbrane.

Izvor: Med Device Online


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija