Početna Magazin Godine Ruski mediji javljaju: Ruski naučnici otkrili vakcinu protiv raka

Ruski mediji javljaju: Ruski naučnici otkrili vakcinu protiv raka

Ruski mediji javljaju: Ruski naučnici otkrili vakcinu protiv raka

Ruski mediji javljaju da su njihovi naučnici otkrili nove efikasne načine borbe protiv raka, side, hepatitisa B i tuberkuloze. Penzin prenosi vest, nismo stručni da je tumačimo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ilustracija: Hipokrat sa Kosa

Naučnici iz ruskog grada Novosibirska otkrili su nove efikasne načine borbe protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući sidu i tuberkulozu. Lekari su modifikovali dendritske ćelije koje su deo imunosistema.

Direktor Naučnoistraživačkog instituta za fundamentalnu i kliničku imunologiju Vladimir Kozlov kaže da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga oboljevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze.

Ruski naučnici su uspeli da naprave vakcinu na bazi dendritskih ćelija. Tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifikovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od „običnih“ ćelija.

Vakcina je prošla klinička ispitivanja: oboleli od raka dojke i jajnika primali su lek tokom i posle hemoterapije. Kod njih nisu zabeležena neželjna dejstva, a osim toga, nije zabeležen recidiv tumora.

Naučnici smatraju da je najveća prednost vakcine njena preciznost. Naime, ona utiče samo na inficirane ćelije, ne šteteći zdravim organima.

U ovom institutu ističu da bi, pre svega, trebalo kupiti odgovarajuću medicinsku opremu i promeniti zakonodavstvo u sferi zdravstvene zaštite, kako bi novi lek dobili svi oni kojima je on neophodan.

Izvor: Sputnik