Početna Magazin Godine Porodica Život Gizele Vuković – slika stanja srpskog sistema socijalne zaštite

Život Gizele Vuković – slika stanja srpskog sistema socijalne zaštite

Život Gizele Vuković – slika stanja srpskog sistema socijalne zaštite

Gizela Giza Vuković, Bunjevka rođena u Subotici 1926. godine, počela je da glumi u Subotičkom narodnom pozorištu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Na filmu debituje 1960. godine u omnibusu „Partizanske priče“. Tokom 60-ih i 70-ih snimila je brojne filmove, ostvarivši zapažene uloge u „Radopolju“ i „Bubašinteru“, a za ulogu Dane Jezdić u filmu „U raskoraku“ (1968) dobija Zlatnu arenu. Publici je najpoznatija po ulozi Line, Milanove tetke iz TV serije „Salaš u Malom Ritu“. 

Ali njena slava ostala je zarobljena u prošlom veku. A njena muka raste u ovom. Njena starost nije spokojna. Gizela je možda napravila neke loše odluke tokom 90-ih godina XX veka. Možda se samo, kao mnogi drugi, nije snašla, pa su je oni koji su tada mogli sve, iskoristili. Tek, ona je sa svojom porodicom, koju čine ćerka i unuk koji boluje od teškog oblika autizma, izbačena na ulicu. 

Nekakav krov nad glavom, mislila je privremeno – dok se ne snađe bolje, našla je u hotelu DMB u Rakovici 2002. godine. Od tada, sve troje žive tu, u desetak kvadrata. Jedini prihod im je nevelika Gizelina penzija jer se njena ćerka razbolela. Svoje obaveze prema hotelu odavno ne izmiruju.Zoran Đinđić je pomagao. Ministri kulture su pomagali, ali ovde jednokratna pomoć nije rešenje. A trajno rešenje za Gizelu, socijalna služba je našla u njenom smeštaju u dom za stare. Ona, razumljivo, ne želi da ostavi ćerku i unuka koji zavise od nje – ostarele glumice koja 11 godina nije napustila hotel u kome životari. Ničija krivica, ali sramota svih nas.

Na slici
: poster filma „Radopolje“ i fotografija Zorana Jovanovića (Novosti), Giza Vuković u hotelu DMB 2014.