Formula za izračunavanje penzije komplikovana

Formula za izračunavanje visine penzije je komplikovana. Zapravo teško je doći do tačnih činioca. A na rešenje može dugo da se čeka – izgleda u zavisnosti od filijale Fonda PIO koja obrađuje predmet.

Formula za izračunavanje penzije je veoma komplikovana. Ona je, međutim, nešto što veoma zanima one kojima se bliži dan odlaska u penziju. Njih interesuje koliko će dugo čekati na, makar i privremeno, rešenje. Zanima ih, naravno, i visina penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Formula za izračunavanje visine penzije

U osnovi, formula za izračunavanje visine penzije jednaka je proizvodu ličnog i opšteg boda. To nije komplikovano. Komplikovano je doći do ličnog boda.

Lični bod za izračunavanje visine penzije

Da bi se izračunao lični bod, treba najpre izračunati lični koeficijent. Do ličnog koeficijenta se dolazi tako što se svaka godišnja zarada deli sa prosekom republičkih zarada u odgovarajućim godinama. Zatim se zbir dobijenih iznosa deli sa godinama staža.

Za precizniju računicu važno je znati da se od 1. januara 1970. do 2002. godine zarada uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu.

Zatim se lični koeficijent množi sa godinama staža. Dobijeni rezultat te operacije je lični bod.

Opšti bod za izračunavanje visine penzije

Opšti bod se menja od godine do godine. Objavljuje se u „Službenom glasniku“. Od januara 2020. godine opšti bod iznosi 814,01 dinar.

Dobijeni iznos ličnog boda množi sa opštim bodom.

Uslov za penziju

Podsećamo, minimalan radni staž za odlazak u penziju je 15 godina.

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju od 2014. godine, starosna granica za penzionisanje žena pomera se u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

Tako je 2019. godine starosni uslov za odlazak u penziju žena bio 62 godine i šest meseci. Ove, 2020. godine, starosni uslov za žene je 63 godine života, a 2021. godine biće 63 godine i dva meseca.

Kad je reč o starosnom uslovu za muškarce, oni mogu da podnesu zahtev za penziju sa navršenih 65 godina života.

Izvor: Danas
Fotografijarawpixel.com

Mogao bi da vas zanima i tekst: