Savez penzionera: Nepovoljan položaj penzionera u Srbiji

Položaj penzionera u Srbiji je nepovoljan, kaže Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije. Prosečna penzija iznosi 27.769 dinara, a čak milion penzionera mesečno prima manje od 25.000 dinara.

On je podsetio da Srbija ima nešto manje od sedam miliona stanovnika, od kojih je 1,7 miliona penzionera. U intervuju za portal UGS „Nezavisnost“ Savić je naveo i da u Srbiji ima 230.000 ljudi starijih od 65 godina koji nikada nisu bili u radnom odnosu i nisu stekli pravo na penziju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Zato se s pravom može konstatovati da je Srbija zemlja starih ljudi“, rekao je Savić.

Vratiti penzionerima oduzet novac

Po njegovoj oceni, „u proteklim vremenima nije se domaćinski poslovalo sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja, ta sredstva su plasirana u različite državne projekte i investicije u koje je u značajnoj meri ušao penzionerski novac“.

Zbog toga je danas isplata penzija veliki teret za državu. Za penzije se izdvaja od 9,5 do 11 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno 4,5 do pet milijardi evra na godišnjem nivou.

„Nemali broj penzionera izrazio je nezadovoljstvo nakon odluke da se po 100 evra uplati svim punoletnim građanima“, rekao je Savić. Tim novcem su, naglasio je, dobrim delom mogli biti obeštećeni penzioneri kojima su ranije smanjene penzije.

„Teško je reći da li će država vratiti penzionerima oduzet novac.“

Podsetio je da se Savez penzionera, koji ima oko 650.000 članova, krajem 2019. godine tim povodom obratio najznačajnijim državnim institucijama.

Podsećanje Penzina: U decembru 2019. godine, potpisan je Sporazum penzionerskih organizacija sa ciljem vraćanja penzija i poboljšanja položaja penzionera. Sporazum su potpisali UGS Nezavisnost, Savez penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Odnos prosečne penzije i prosečne plate

Savić kaže da je stav Saveza penzionera da prosečna penzija ne sme da padne ispod 50 odsto od prosečne zarade.

„Mi smo najnovijim izmenama u okviru tzv. švajcarskog modela podržali izmene zakona da se penzija formira prema formuli 50 odsto od rasta zarada, a 50 odsto od rasta inflacije. Odluka i predlog Fiskalnog saveta i Ministarstva finansija je da se od 1. januara izvrši usklađivanje penzija po toj formuli. Međutim, rast zarada je uvek brži nego što to penzije mogu da prate“, ocenio je.

Stoga je Savez penzionera blagovremeno priložio amadman da se u zakon unese i ta odredba da se po automatizmu radi usklađivanje ako penzija padne ispod 50 odsto od prosečne zarade.

„To tada nije prošlo, ali sada vidimo da je ta ideja u osnovi prihvaćena, tako da očekujemo da će nakon konstituisanja nove vlade ovo pitanje do kraja godine biti rešeno“, rekao je predsednik Saveza penzionera.

Podsećanje Penzina: Prosečna penzija u junu mesecu 2020. godine iznosila je 27.775 dinara. Učešće prosečne junske penzije u prosečnoj neto zaradi, koja je za isti mesec iznosila 59.740 dinara, jeste 46,49 odsto.

Prevazilaženje krize u odnosima između Saveza penzionera i PUPS-a

Andreja Savić kaže da „kod 1.700.000 penzionera imamo različitu ideološku i političku obojenost“. Savez penzionera Srbije, tvrdi Savić, nastoji da se poboljša kvalitet njihovog života i ne ulazi mnogo u njihovu političku pripadnost.

„Poslednjih godina došlo je do krize u odnosima između Saveza penzionera Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, iako je naša organizacija jedan od osnivača PUPS-a. Ta saradnja nije bila ni blagovremena ni kvalitetna, tako da je došlo do gubitka poverenja u ljude koji vode politiku te stranke“, ukazao je Savić.

Smatra da odnos Saveza penzionera i PUPS-a mora da bude kooperativan. „Jer, ako smo nešto stvorili ne bi bilo u redu da se lako odreknemo jednog tako važnog i izuzetno moćnog instrumenta političkog zastupanja penzionera.“

„Mi smo u tim najnovijim aktivnostima pokušali da nađemo modalitete buduće saradnje i od njih zavisi kakva će biti naša strateška organizacija“, rekao je Savić.

Andreja Savić je za predsednika Saveza penzionera izabran u aprilu 2019. godine. Javnosti je poznat i kao nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Izvor: Beta