Početna Magazin Godine Ekonomija Fond PIO Srpske: Nismo u krizi. Kako onda penzije kasne 15 dana?

Fond PIO Srpske: Nismo u krizi. Kako onda penzije kasne 15 dana?

Fond PIO Srpske: Nismo u krizi. Kako onda penzije kasne 15 dana?

Penzije u Republici Srpskoj u junu mesecu su kasnile više od 15 dana. U Fondu PIO RS tvrde da nisu u krizi, za stanje krive poslodavce neplatiše i ne mogu da daju nikakvu garanciju da će penzije biti redovno i na vreme uplaćivane.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzije u Republici Srpskoj su u junu mesecu kasnile više od 15 dana. Novinar Slobodne Evrope 1. jula piše da i tog dana ima penzionera koji još nisu primili od poštara penzijski ček za maj iako u entitetskom penzijskom fondu kažu da su sa isplatama završili par dana pre kraja juna.

U Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske ističu kako je penzija kasnila zbog slabijeg priliva novca, dok u Udruženju penzionera RS naglašavaju kako neće dozvoliti kašnjenje penzija.

Već mesecima analitičari upozoravaju da četvrt miliona zaposlenih neće moći da isfinansira isti broj penzionera u Republici Srpskoj.

Rukovodstvo Fonda PIO RS zbog slabog priliva sredstava od doprinosa prinuđeno je da se zadužuje kod komercijalnih banaka kako bi penzije bile isplaćene.

I pored toga, u Fondu tvrde da nisu u krizi. Portparol Fonda Tihomir Joksimović rekao je da su penzije kasnile zbog neuobičajeno slabijeg priliva sredstava, okrivivši poslodavce da plate isplaćuju, dok sa doprinosima kasne i do dva meseca. Joksimović nije mogao da kaže hoće li penzije kasniti i narednog meseca.

„Teško je govoriti da li će biti istovjetan priliv kao i prošli mjesec, ili će biti gori ili lošiji, iz prostog razloga jer su ti prilivi neujednačeni. Desilo nam se da je isplata ove posljednje penzije trajala toliko dugo zato što je po osnovu doprinosa prikupljeno 10 miliona maraka manje nego prethodnog mjeseca, bez nekog posebnog razloga, koga prosto ne možete da identifikujete“, naveo je Joksimović.

U Udruženju penzionera Republike Srpske ističu da se mora održati redovnost u isplati penzija. Predsednik Udruženja Rade Rakulj priznaje da je trenutno najbitnije upravo to obezbediti, te da je povišica penzija na dugom štapu.

„Dogovor postoji da penzije moraju ići prije plata. Dakle, nema plata dok se ne isplate penzije“, istakao je Rakulj.

Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić nedavno je istakao kako Fond zahteva već tri godine od entitetskih vlasti da se pređe na trezorski sistem isplate penzija, poput budžetskih korisnika. To bi, kaže, omogućilo da se manjak sredstava nadomesti mimo dizanja skupih kredita. Pet penzija bi se moglo isplatiti i ako bi Fondu bio uplaćen i dug od 450 miliona konvertibilnih maraka za neuplaćene doprinose, pa se zahteva i aktivniji rad kontrolnih organa.

Osim privatnih poslodavaca, i javni sektor je veliki dužnik. Samo zdravstvene ustanove u RS, Fondu PIO duguju preko 30 miliona evra za neuplaćene penzijske doprinose.

A evo komentara banjalučkih penzionera koje je zabeležila Slobodna Evropa (tonski zapis, kliknite na play za pokretanje):

Pratite nas i na Fejzbuku: