Početna Magazin Godine Ekonomija I kad štede, penzioneri pune kasu Srbiji

I kad štede, penzioneri pune kasu Srbiji

I kad štede, penzioneri pune kasu Srbiji

Uz vaučere, više od 7.000 penzionera je letovalo u Srbiji, pa je računica da je turistički sektor prihodovao čak oko pola miliona evra od njih.

Ilustracija iz teksta: Dobrodošli, profesionalci!

Akciji „Letujmo u Srbiji“ očigledno su se najviše obradovali penzioneri, koji su i najveći korisnici turističkih vaučera Vlade Srbije za odmor u zemlji. Naime, od 12.047 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji, koliko ih je zatraženo do 10. septembra ove godine, čak 61,3 odsto završilo je u rukama penzionera, piše Kurir.

Imajući u vidu da su u tom slučaju čak 7.393 penzionera letovala kod kuće i da je svaki od njih u proseku boravio u banji ili na planini pet dana, tokom kojih je potrošio najmanje 100 evra, jasno je da su najstariji sugrađani pomogli turističku sezonu Srbije sa čak 739.300 evra. Kada im država refundira 5.000 dinara, odnosno oko 40 evra, u turističkom sektoru prihodovaće se čak oko pola miliona evra.

Za značajan procenat vaučera, čak 10 odsto, prijavili su se nezaposleni, dok je 27 odsto prijava za vaučere stiglo od zaposlenih, a dva odsto su iskoristili građani koji su već potpomognuti posebnim primanjima iz budžeta, u vidu socijalnih davanja…

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se dosad za vaučere prijavilo najviše Beograđana, Novosađana, Nišlija i Kragujevčana. „Najviše je zainteresovanih za srpske banje, Zlatibor, Taru i Kopaonik. Zadovoljni su i građani, ali i hotelijeri i vlasnici apartmana“, naglasio je Ljajić dodajući da penzioneri čine 60 odsto prijavljenih.

Najviše interesovanja za odmor s popustom ima za Prolom banju, Vrnjačku Banju, Sokobanju, Kopaonik i Lukovsku banju.

U hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, koji čini pet odsto ukupnih hotelskih kapaciteta te banje, ovog leta bilo je 14 odsto više gostiju, pa je u ukupnom broju noćenja učestvovao sa 12 odsto“, rekla je Nevena Stanisavljević, portparol VU „Tara“ dodajući da su u njihovim hotelima građani samo u avgustu iskoristili 340 vaučera u vrednosti od 1,7 miliona dinara.

Dnevni list Kurir nabraja banje i navodi broj osoba koje su boravile u njima: Prolom banja – hotel „Radan“ – 1.151 građana, hotel „Fontana“, Vrnjačka Banja, sa vaučerom će se odmarati 564. Za zdravstvene ustanove u Sokobanji opredelilo se 557 vlasnika vaučera, a pravo na popust od 5.000 dinara na Kopaoniku iskoristiće 471 osoba. U Lukovskoj banji u hotelu „Jelak“ sa vaučerom se odmara 445 ljudi.