Početna Magazin Godine Fizička aktivnost sprečava prelazak bola u hronično stanje

Fizička aktivnost sprečava prelazak bola u hronično stanje

Fizička aktivnost sprečava prelazak bola u hronično stanje

One starije osobe koje su fizički više aktivne, manje osećaju bol.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Mijeko Nagaoka, najstarija japanska plivačica
(fotografija iz teksta Rekordni broj japanskih stogodišnjaka)

Fizička aktivnost kod osoba starijih od 60 godina poboljšava proces obrade bola, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Pain. Ovi rezultati su u skladu sa istraživanjima koja su za subjekte imala mlađe odrasle osobe, a koja takođe sugerišu da je fizička aktivnost povezana sa efikasnijom inhibicijom bola od strane centralnog nervnog sistema.

Keli M. Naugl i njene kolege sa Univerziteta u Indijani i Univerziteta Perdju sproveli su niz eksperimenata sa 51 osobom dobrog zdravstvenog stanja, starosti od 60 do 77 godina. Te osobe su, tokom nedelju dana, nosile uređaj koji je merio njihovu fizičku aktivnost, a zatim su podvrgavane testovima koji su ukazivali na to kako njihov centralni nervni sistem obrađuje bol.

One osobe koje su bile fizički više aktivne, manje su osećale bol.

Jedan test je merio proizvodnju (olakšavanje) reakcije na bol pri ponovljenim stimulacijama bola. Drugi test procenjivao je suprotnu funkciju – smanjenje (inhibiciju) reakcije na bol.

Pokazalo se, u ova dva testa, da je obrada bola u značajnoj vezi sa nivoom fizičke aktivnosti. Učesnici istraživanja koji su bili umereno do veoma aktivni fizički, mnogo češće su imali niži rezultat osećaja bola na prvom testu, što je ukazivalo na manje omogućavanje bola. One osobe koje su bile umereno fizički aktivne, što će reći da su provodile manje vremena sedeći, imale su bolje rezultate na testovima inibicije bola.

Ove razlike mogu da utiču na proces centralne osetljivosti koja bi bila odgovorna za prelazak akutnog bola u hronični bol, objašnjavaju naučnici.

Prethodna istraživanja pokazala su da su procesi obrade bola neregulisani kod osoba koje pate od hroničnog bola – kao što su artritis, bol u leđima ili fibromijalgija.

Osobe koje imaju veće olakšanje i manju inhibiciju bola podložnije su sticanju hroničnog bola. Starije osobe često su fizički manje aktivne, što ih može učiniti podložnijim hroničnom bolu.

„Naši nalazi pokazuju da niži nivo fizičke neaktivnosti i povećana fizička aktivnost mogu biti ključne za održavanje endogene funkcije inhibicije bola kod starijih osoba“, zaključuju naučnici.