Početna Magazin Godine Ekonomija Na državnom budžetu, 80.000 manje zaposlenih

Na državnom budžetu, 80.000 manje zaposlenih

Na državnom budžetu, 80.000 manje zaposlenih

Tokom poslednje tri godine sprovedena racionalizacija u javnoj upravi i preduzećima. Ušteda na platama oko 100 miliona evra samo u 2017, kažu u resornom ministarstvu za Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Velika otpuštanja nisu više na dnevnom redu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Narednih meseci prioritet će biti reorganizacija, pre svega prosvete, zdravstva, socijale i državne uprave, tako da građanima i privredi pruži više.

Od kraja 2013. do danas, prema podacima ovog ministarstva, zaposlenih na neodređeno u javnoj upravi i u javnim preduzećima, ali i firmama u restrukturiranju, manje je za čak 80.000. A da racionalizacija nije sprovedena, tvrde u ovom resoru, na plate bi se u 2017. godini potrošilo 100 miliona evra više.

Samo državna uprava i lokalna komunalna preduzeća su na kraju 2013. godine, od kada je stupila na snagu zabrana zapošljavanja, brojali 38.000 radnika ne neodređeno više nego na kraju 2016. godine. Računica Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokazuje da je zbog toga u 2016. godini ušteđeno 40 miliona evra.

„Najveću ‘žrtvu’ podnele su institucije koje su, po međunarodnim standardima, bile najmanje efikasne, ali su i u okviru njih neke kategorije bile zaštićene – medicinski radnici u zdravstvu i inspekcijski nadzor po ministarstvima“, kažu u Ministarstvu državne uprave.

„U okviru socijalne zaštite, pritisak je bio na predimenzioniranim fondovima socijalnog osiguranja, dok su ustanove socijalne zaštite ostale ‘netaknute’. Kod prosvete, postojala je svest o fiksnoj tehnologiji rada – broj zaposlenih je determinisan brojem učenika, škola, odeljenja, predmeta i važećim normama.“

Sledi reorganizacija, a prioritet će biti centralna administracija, prosveta i zdravstvo, ali i socijalna zaštita i finansije. Radiće se na smanjenju razgranate mreže filijala, jer su one, kažu nadležni, osnovane u nekom drugom vremenu.

Sve što se usvoji, kažu u ministarstvu, biće zasnovano na argumentima – prvenstveno na preporukama detaljnih analiza Svetske banke, ali i obimnog znanja koje već postoji u resorima.

Najracionalnije opštine, a to su Svrljig, Paraćin i Koceljeva, ove godine će moći da uposle nove ljude. S druge strane, viška se, između ostalih, još nisu odrekli u Smedervskoj Palanci i Prokuplju.

„U poslednje četiri godine mi smo dobili odobrenje da zaposlimo samo jednog čoveka u finansijama. Mi imamo 150 ljudi manje nego što po zakonu imamo pravo da uposlimo“, rekao je nedavno Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

A slična situacija je i u Pirotu. Dugo već, kažu, rade sa manje zaposlenih.

„Imamo 60 zaposlenih manje nego što nam zakon omogućava i ne daju nam dozvolu da primimo nove. Ozbiljno je ugrožen kvalitet usluga. Odlazi nam kvalitetan kadar, jer su ljudima godinama zamrznute plate“, kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Podaci iz budžeta Srbije, u koji ulaze zarade zaposlenih u državnoj upravi, prosveti, zdravstvu, policiji, ne otkrivaju jasnu tendenciju, već se menjaju iz godine u godinu.

Rashodi za zaposlene su u 2013. bili planirani na 266,22 milijarde dinara. Godinu kasnije ista stavka je „težila“ 271,6 milijardi dinara. Državna kasa je u 2015. godini za zaposlene upisala rashode od 241,21 milijardu dinara, ali su oni nakon toga nanovo počeli da rastu. U 2016. godini ova stavka je planirana u iznosu od 251,55 milijardi dinara, a za ovu godinu plan je dostigao 253,76 milijardi dinara. Treba napomeniti da u te rashode ulaze plate, doprinosi, ali i ostali rashodi, kao što su otpremnine.


Angažovanje po drugim osnovama

Podaci iz Registra zaposlenih, objavljeni na sajtu Ministarstva finanasija, pokazuju da „lokal“ nije uvek išao na smanjenje radnika, a radnu snagu su često uvećavali angažovanjem – po drugim osnovama.

Javno su dostupni izveštaji od novembra 2013. do maja 2015. godine. U ovom periodu broj zaposlenih na neodređeno u opštinama i gradovima centralne Srbije manji je za oko 1.000 ljudi, zaposlenih na određeno je manje za oko 550, ali je zato angažovanih po drugom osnovu više za 1.500.

I ukupan zbir od 32.081 je zapravo za 1.500 veći nego godinu i po ranije. U Vojvodini je ukupan zbir manji za oko 1.300, ali je i tamo za toliko više angažovanih po drugim osnovama.