Protest penzionera „Nećemo vam oprostiti“

Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo je protest penzionera „Nećemo vam oprostiti“.

Za subotu, 12. oktobar 2019. godine, Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS zakazalo je protest penzionera sa protestnom šetnjom. Protest pod nazivom „Nećemo vam oprostiti“ počeće u 11 časova na Trgu Nikole Pašića.

USPS organizuje protest u želji da vlastima u Srbiji skrene pažnju na ogromno nezadovoljstvo sadašnjih i budućih penzionera zbog:

 • Nevraćanja neisplaćenih delova penzija sa kamatom, za vreme primene zakona kojim su neustavno smanjene penzije.
  Zahtev oštećenih penzionera da im se vrati novac od prisilno umanjenih penzija na osnovu neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Na osnovu ovog zakona penzioneri su pljačkani svakog meseca pune četiri godine se ignoriše.
 • Okupacije i zloupotrebe Fonda PIO od strane vlasti.
  Vlada želi da sama uređuje način, vreme i iznos usklađivanja penzija koje je do promena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vršeno dva puta godišnje po odgovarajućoj formuli. Podsećamo da „povećanja“, odnosno usklađivanja penzija nije bilo od 2017. godine, Sledeće „povećanje“ je planirano za početak 2020. godine. Verovatno da bi prethodilo planiranim izborima…
 • Rasprodaje imovine PIO Fonda u bescenje.
 • Upravljanje Fondom PIO treba da vrše predstavnici radnika i penzionera.
  Vlada i Skupština su, izmenom Zakona o PIO promenili sastav, strukturu i broj članova Upravnog odbora PIO fonda. UO Fonda PIO sada ima samo sedam članova od kojih četiri imenuje Vlada. Na taj način Upravni odbor (čitaj: Vlada) većinom glasova donosi odluke o prodaji imovine PIO fonda. Ove odluke se odnose i na banje, rehabilitacione i zdravstvene centre itd.
 • Nastavljanja primene kaznenih poena za radnike koji odlaze u penziju sa punim stažom pre 65. godine života.
  Deo penzije se trajno umanjuje radnicima koji su otišli u penziju sa 40 i više godina radnog staža, a još nisu imali 65 godina života. Tražimo da to umanjenje može da traje samo do navršavanja određenih godina života, a ne do kraja njihovog životnog veka…
 • Tražimo izradu socijalnih karata i posebne socijalne programe, za siromašne građane, van Fonda PIO.

Udruženje sindikata penzionera Srbije kaže da je dosta bilo pljačke penzionera. Pozivaju penzionere, kako sadašnje tako i buduće, da dođu na protestni skup i protestnu šetnju „Nećemo vam oprostiti“.

Trg Nikole Pašića, Beograd
subota, 12. oktobar 2019. godine
od 11 h

Fotografija: Zlatko Posavec