Početna Magazin Godine Starije osobe sa aktivnim društvenim životom imaju zdravija pluća

Starije osobe sa aktivnim društvenim životom imaju zdravija pluća

Starije osobe sa aktivnim društvenim životom imaju zdravija pluća

Društvene starije osobe imaju mnogo bolju plućnu funkciju. Što više društvenih uloga jedna osoba ima, to bolje za njena pluća.


Fotografija iz teksta „Društveni život

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mnogo je dokaza da brak, mnoštvo prijatelja i pripadnost društvenim grupama vodi boljem psihičkom i fizičkom zdravlju. Novo istraživanje nudi nov dokaz – seniori koji su veoma društveni imaju bolju plućnu funkciju, koja uglavnom slabi kako starimo.

Zapravo, istraživači su zaključili da što je veći broj društvenih uloga, to pluća pojedinca bolje funkcionišu. Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Health Psychology, opovrgava rasprostranjeno mišljenje da jedino brak nudi društvenu ulogu koja je neophodna za dobro zdravlje.

U stvari, različiti društveni odnosi mogu biti zamenjeni jedni sa drugima, a svaka nova društvena uloga poboljšava zdravlje.

„Znali smo da kada starije osobe imaju prijatelje i porodicu i pripadaju grupama, onda imaju nižu stopu smrtnosti i manji rizik od bolesti, ali sada počinjemo da shvatamo zašto je to tako“, kaže Šeldon Koen, profesor psihologije na Karnegi Melon Univerzitetu.

„Takođe smo odgovorili i na ključna pitanja u vezi sa važnošću braka za zdravlje. Smatrano je da je brak, zajedno sa onim što obično ide uz njega – deca i porodica, jedina društvena uloga koja ima značaj za zdravlje. U osnovi, brak nije potreban za bolje zdravlje – ukupan broj društvenih uloga je ono što predviđa unapređenje zdravlja.

Istraživački tim je, za potrebe studije, analizirao podatke 1.147 osoba starosti od 70 do 79 godina koji su učestvovali u jednom drugom velikom američkom istraživanju – MekArtur istraživanju za uspešno starenje. Podaci su obuhvatali procenu društvenih uloga učesnika i ocene njihove plućne funkcije.

Mada su analize određenih društvenih uloga pokazale da je najjača pozitivna veza između braka i plućne funkcije, veći broj uloga je takođe povezan sa boljom plućnom funkcijom čak i kod onih osoba koje nisu bile u braku. Uloga rođaka ili prijatelja takođe je povezana sa boljom plućnom funkcijom, ali su se i neke druge društvene uloge pokazale kao veoma dobre za zdravlje.

Starije osobe moraju da izlaze jer će bilo koja vrsta društvene interakcije popraviti njihovo zdravlje„, kaže Kalista Kritenden, gostujući profesor psihologije na Karnegi Melon Univerzitetu u Kataru i vodeći autor istraživanja.

„Veoma sam zainteresovana za otkrivanje načina na koji društveni i psihološki faktori utiču na zdravlje pluća. Ne samo da smo pokazali da što više društvenih uloga, kao što su uloga supružnika ili prijatelja, popravlja plućnu funkciju, već smo našli vezu između više društvenih uloga i povećanog osećaja sreće i fizičke aktivnosti što bi takođe trebalo da pomogne kako zdravlju pluća, tako i opštem zdravstvenom stanju.