FBiH: Ustavni sud proglasio neustavnom zabranu kretanja

Ustavni sud BIH je proglasio neustavnom odluku o zabrani kretnja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina. Nakon toga, potpuna zabrana kretanja ovim grupama stanovništva je ukinuta.

Zahtevi za procenu ustavnosti mera došli su od grupe građana iz Federacije BiH. Nekoliko osoba je, širom regiona, stupilo u štrajk glađu protestujući protiv načina na koji se tretiraju osobe u karantinu. Mnogi se žale da nisu testirani na koronavirus ili nisu dobili rezultate testova.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ustavni sud proglasio neustavnom zabranu kretanja

Ustavni sud BiH je 22. aprila 2020. presudio da su njihova prava garantovana Ustavom zemlje, kao i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, prekršena.

Vlastima Federacije BiH dat je rok od pet dana za usklađivanje ove oduke sa Ustavom BiH. Štab civilne zaštite Federacije BiH je zato, u petak 24. aprila, ublažio mere ograničenja kretanja građana.

Ukinut je policijski čas koji je u Federaciji trajao 33 dana. Takođe, ukinut je obavezni karantin od 28 dana. Svi građani koji u BiH budu dolazili iz inostranstva, ići će u samoizolaciju.

Kretanje, uz izvesna ograničenja, dozvoljeno je starijima od 65 i mlađima od 18 godina. Stariji od 65 godina će od 24. aprila smeti da izlaze od 9 do 13 časova ponedeljkom, sredom i petkom. Mlađima od 18 je dozvoljeno da izlaze od 14 do 20 časova utorkom, četvrtkom i subotom.

Građani Federacije će i dalje morati da se pridržavaju mera zaštite kao što je socijalno distanciranje.

Republika Srpska kritikuje slabljenje mera

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke kritikovao je ukidanje policijskog časa i karantina. Smatra da bi to moglo da naruši celinu mera u Bosni i Hercegovini. Očekuje da će odluka dovesti i do različitog postupanja na granicama i u potpunosti narušiti čitav sistem zaštite. Na taj način će biti ugroženo i zdravstveno stanje stanovništva Bosne i Hercegovine.

„Ukoliko se na različitim graničnim prelazima budu primenjivale različite mjere, i u dva entiteta budu različiti propisi o lokalnim karantinima, to će stvoriti ‘rupe u prostoru’ i omogućiti probleme u poštovanju mera i u kontroli zdravstvenog stanja stanovništva“, procenio je Radojičić.

Izvori: Beta, Politika, Reuters
Fotografija: Sarajevo, BiH, jashta za Pixabay

Podsećamo na vesti iz Srbije:

A mogao bi vas zanimati i tekst: