Početna Magazin Godine Faze Alchajmerove bolesti (1)

Faze Alchajmerove bolesti (1)

Američko Nacionalno udruženje za Alchajmer razvilo je veoma koristan alat, ili „sistem faza“, koji se koristi da bi se dao referentni okvir kada smo suočeni sa Alchajmerovom bolešću. 

Instinktivno tražimo mapu. Gde je sledeće skretanje? Koji je sledeći korak? To je ljudski obrazac razmišljanja. Mi makar mislimo da želimo da znamo šta će se sledeće desiti.

Nakon što saznamo da naš bližnji ima Alchajmerovu bolest, savim je prirodno da želimo da je proučimo
. Šta možemo da očekujemo i kada to možemo da očekujemo?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Američko Nacionalno udruženje za Alchajmer razvilo je veoma koristan alat, ili „sistem faza“, koji se koristi da bi se dao referentni okvir kada smo suočeni sa Alchajmerovom bolešću.

Oni, međutim, i sami ističu da ljudi nisu programirani da ove etape striktno prate. Jedan dan, osoba sa Alchajmerom može delovati kao da je u petoj fazi, a već sledećeg bolest može izgledati kao četvrta ili šesta faza.

Ipak, imajući to na umu, dobro je znati kako se Alchajmerova bolest razvija i kako je Udruženje ovaj razvoj podelio u etape.

Faza 1: Nema slabljenja (normalna funkcija)

Postoji mišljenje da Alchajmerova bolest može početi godinama, ako ne i decenijama, pre nego što čak i pomislimo da nešto nije u redu sa nama ili sa našim bližnjima. Ovde ne možemo ništa da uradimo dok se ne sazna više o tome.

Genetska istraživanja i mnogo sofisticiranija tehnologija bez sumnje će u budućnosti ovu oblast staviti u fokus. Ali, za sada, većina nas nikada neće saznati (da li bismo i želeli da znamo?) ako smo u prvoj fazi Alchajmerove bolesti.