EPS: Produžetak roka i popusti za račune izdate NAKON uvođenja vanrednog stanja

EPS je saopštio da je SVIM građanima omogućen produžetak roka za plaćanje računa i popust od pet odsto na sve račune koji su izdati NAKON uvođenja vanrednog stanja.

U saopštenju EPS navodi se da zbog vanrednog stanja i zabrane kretanja nisu svi građani bili u mogućnosti da plate račune na vreme.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zato su doneli odluku da svim građanima Srbije produže rok za plaćanje i daju mogućnost ostvarivanja popusta od pet odsto na sve račune koji su izdati nakon uvođenja vanrednog stanja.

Kao dodatna pogodnost, ni kamata neće biti obračunata ni na jedan ova tri računa u periodu do 30. juna 2020.

EPS navodi da je prethodno omogućio svim građanima starijim od 65 godina da račune za mart, april i maj plate sa zakašnjenjem, ali do 30. juna. Pritom, nvodi se, stariji od 65 onda mogu da ostvare popust od po pet odsto.

Ako neki račun građani plate pre 1. juna ostvareni popust po tom računu biće prikazan u prvom narednom računu. Ovakva je praksa bila i do sada.

Ukoliko sva tri računa budu plaćena od 1. do 30. juna, biće obračunat popust od po pet odsto po svakom od tri plaćena računa.

NAPOMENA PENZINA:

Vanredno stanje u Srbiji, uvedeno zbog epidemije koronavirusa, trajalo je od 15. marta do 6. maja 2020. godine. Starijima od 65, odnosno od 70 godina u manjim sredinama, zabranjeno je kretanje od 18. marta.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će starijim građanima plaćanje računa za februar, mart i april biti odloženo na tri meseca. Te račune, rekla je premijerka sredinom marta, penzioneri će platiti kasnije bez ikakve kamate.
V: Penzionerima odloženo plaćanje računa

Stariji građani su, ako račune ne plaćaju elektronski, imali deset dana manje za plaćanje februarskog računa. Pri tom, nisu mogli da znaju pre 18. marta da će im biti zabranjeno kretanje. Zato je gorenavedena izjava predsednice Vlade Srbije delovala sasvim opravdano i jedan broj starijih se uzdao u istinitost njene tvrdnje. Uostalom, nije reč o bilo kome nego o premijerki države u kojoj žive.

Februarski računi za struju su, ipak, stigli sa kamatama za kašnjenje u plaćanju i, samim tim, nije obračunat ni popust.

Objašnjenje EPS-a o februarskom računu

Računi za električnu energiju se formiraju u skladu sa propisima i zakonima na osnovu kojih se obračunava potrošnja električne energije. Zato je za produženje popusta i neobračunavanje kamate bila neophodna odluka Nadzornog odbora EPS, naglašava se u saopštenju EPS-a.

Odluka se ne može primeniti retroaktivno na mesece kada nije bilo uvedeno vanredno stanje. Zato produženje popusta nije bilo moguće primeniti na račun za februar.

U obzir su uzeti meseci kada je na snazi bilo vanredno stanje, uključujući i maj. Rok za plaćanje produžen je do kraja juna, i to za sve građane Srbije.

Izvor: RTV
Fotografija: rawpixel.com

NAPOMENA PENZINA 2:

Ako bi se i uzelo u obzir da je premijerka Srbije dala ishitrenu izjavu i/ili pogrešila mesec, neobično je što su to činili i čelnici EPS-a. Mi nigde nismo našli objašnjenje tokom vanrednog stanja koje je sada, naknadno, dato. Naprotiv, u svim izjavama je naglašavano da će se starijim građanima izaći u susret.

Sada se oni stariji građani koji, sasvim opravdano, nisu platili na vreme februarski račun za struju, kažnjavaju zato što su poverovali u reči zvaničnika. To što se svim građanima – dakle i onima koji nisu bili sprečeni da izlaze iz svojih domova, daju olakšice čak i za mesec maj, ne potire loš osećaj.

Jer, ispada da građani ne treba da veruju u ono što izjavljuju oni koji donose odluke u javnim preduzećima koja plaćamo ili u državi u kojoj živimo.

Podsećamo: