Novo pismo predsednika SNS penzionerima – pitanja o prethodnom nerazjašnjena

Ovih dana je na adrese penzionera u Srbiji stiglo novo pismo predsednika SNS. Poverenik za zaštitu podataka ličnosti će o tome obavestiti tužilaštvo.
Još uvek, međutim, javnost nije upoznata o ishodu prethodne krivične prijave. U pitanju je 2018. godina, isti potpisnik, isti primaoci i nerazjašnjeno pitanje: Odakle predsedniku jedne stranke adrese svih penzionera u Srbiji?

Godinu i po dana od slanja prethodnog, penzionerima u Srbiji stiglo je novo pismo zahvalnosti koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti za Insajder navode da će o tome obavestiti Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu i dostaviti dokumentaciju kojom raspolažu.

Glavno pitanje je odakle SNS-u zakonom zaštićeni lični podaci penzionera, poput imena, prezimena i kućne adrese. Odgovor na to pitanje građani nisu dobili ni u slučaju prethodnog slanja pisama, jer krivični postupak traje od decembra 2018. godine.

Sadržaj pisma penzionerima predsednika jedne stranke

Znam da ste morali mnogo da se žrtvujete da bismo se izborili sa koronom. Teško je bilo podneti udaljenost od porodica, voljene dece, unuka i prijatelja. Ali, nije bilo izbora. I svi smo ponosni zbog odgovornosti koju ste pokazali. Trebalo bi svi da budemo ponosni na ove rezultate i na sačuvane živote. Trebalo bi da budete ponosni zbog toga što je vaša nesebičnost još jednom sačuvala živote, ovog puta od užasne pandemije„, piše u pismu penzionerima koje je potpisao predsednik SNS Aleksandar Vučić.

U pismu SNS podseća penzionere da su im „obezbedili 4.000 dinara jednokratne pomoći i još 100 evra, kao rezultat marljivog i uspešnog rada države„.

U pismu su i obećanja da će penzije biti netaknute, ali i da SNS planira njihovo povećanje i pre kraja ove godine. Tu je i obećanje penzionerima da će doživeti da se njihova deca i unuci vraćaju kući i da žive u Srbiji. A u desnom uglu pisma je slogan SNS-a na predstojećim izborima – „Za našu decu“.

Postupak protiv NN lica iz Fonda PIO

Iz kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti kažu da je ova obrada podataka po svemu identična onoj iz 2018. Zato će o svemu biti obavešteno Prvo osnovno tužilaštvo.

U tom tužilaštvu se već vodi postupak za pretnodno slanje pisama, po krivičnoj prijavi koju je podneo tadašnji poverenik Rodoljub Šabić protiv NN lica u Fondu PIO.

„A sve zbog osnova za sumnju da je (NN lice iz PIO Fonda) neutvrđenog dana, tokom novembra meseca 2018. godine, podatke o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija u Republici Srbiji, i to njihova imena, prezimena i adrese stanovanja, neovlašćeno pribavilo i saopštilo Srpskoj naprednoj stranci, koje podatke je ista stranka upotrebila u svrhu slanja pisama korisnicima penzija, kao svrhu za koju isti podaci nisu zakonom namenjeni, čime bi izvršilo krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“, podsećaju iz kancelarije Poverenika.

Ističu i da je iz svih dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu evidentno da je celokupna zbirka podataka Fonda PIO, koja sadrži lične podatke oko 1.700.000 korisnika penzija, ustupljena neovlašćenim licima i upotrebljena u svrhe za koje isti podaci nisu namenjeni.

„Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu do danas nije obavestilo Poverenika o ishodu ove krivične prijave“, upozoravaju iz kancelarije Poverenika.

U tom tužilaštvu je Insajderu 25. maja 2020. rečeno da će u najkraćem roku dobiti odgovor u kojoj je fazi postupak.

Iako je ranije Fond PIO u odgovoru Insajderu tvrdio da oni nisu dostavili podatke stranci, povereniku Šabiću tada nisu odgovorili na pitanja koja im je uputio. Zatraženo je da se PIO Fond izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

Milion sedamsto hiljada pisama

Srpska napredna stranka je tvrdila da su podaci dobijeni iz baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije i štandove koje su sprovodili poslednjih deset godina, te da su penzioneri od kojih su uzeti podaci dali pristanak za obradu ličnih podataka SNS-u kao rukovaocu prikupljenih podataka. Međutim, problem je bio u broju pošiljaka koje je na direktne adrese uputila SNS.

Kako je utvrdio Poverenik, Srpska napredna stranka obavestila je JP Pošte Srbije o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

„Navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Republici Srbiji, a lični podaci tolikog broja lica se ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke“, ukazano je ranije iz kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao da je pismo zahvalnosti penzionerima slao kao predsednik stranke, a ne države. Zato je, kako tvrdi, taj trošak platila stranka, a ne poreski obveznici.

Izvor: Insajder
Podnaslove unela redakcija portala Penzin

Mogao bi vas zanimati odgovor novinarke u penziji na prethodno pismo predsednika SNS-a penzionerima: