Duh dobročinstva u osnovi srpske kulture

Uz sve moguće opstrukcije, Srbija je 2018. godine dala 27,3 miliona evra za donacije. Duh dobročinstva je u osnovi srpske kulture, kaže Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a.

Građani i preduzeća u Srbiji donirali su ustanovama i pojedincima, u toku 2018. godine, 27,3 miliona evra, pokazala je analiza Fondacije Catalyst Balkans.

„To je impresivna cifra uz sve moguće opstrukcije, kao što je plaćanje poreza na doniran novac“, rekla je Šenli Pinčoti.

„Ovde kada se ode na kafu ili ručak ljudi se svađaju ko će da plati. To o vama kao narodu puno govori i to je sve dobra osnova za dalja filantropska dela. Imate donatorske aplikacije za telefon, kao što su ‘Pruži korak’ i ‘Donacija’, koje omogućavaju korisnicima da na jednostavan način putem telefona daju novac.“

Šenli Pinčoti je ovo izjavila na drugoj Nacionalnoj konferenciji o filantropiji, održanoj pod nazivom „Zajedno za snažnije zajednice“. Konferenciju o filantropiji je organizovala Trag fondacija.

Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Fondacije kaže da je poreska uprava objavila obavezujuće uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore. Olakšice za doniranje viškova hrane, za kriterijume oslobađanja donacija od poreza, stvaranje stimulativnog okruženja za davanje građana…

„Srbija je jedna od retkih zemalja u okruženju koja još nema podsticaj za davanje građana“, napomenula je Dakić Đorđević.

Filantropska agenda

Na Konferenciji koja je održana 5. novembra 2019. godine predstavljena je i Filantropska agenda. Reč je o publikaciji analiza i predloga za unapređenje šest ključnih zakonskih oblasti. To su: porez na dobit pravnih lica, dohodak građana, imovinu, PDV, volontiranje i doprinose za socijalno osiguranje.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku je rekla da je formirana i radna grupa za unapređenje zakonskog okvira za doniranja viška hrane. Ovo je preduzeto sa ciljem da se poboljša status najsiromašnijih slojeva. Svrha je, objašnjava ministarka, pomoć krajnjim potrošačima kao primaocima hrane, sprečavanje i uništavanje i smanjenje otpada, a i zaštita životne sredine.

„Ciljevi su jednostavni, okončati glad“, zaključila je Đukić Dejanović.

Na konferenciji o filantropiji učestvovali su i Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Izvori: RTV, Nedeljnik
Fotografija: Tim Marshall za Unsplash

O dobročinstvu „u Srba“ govori i postojanje Kola srpskih sestara:

Izreke o dobročinstvu: