Početna Magazin Godine Kragujevac: Kolo srpskih sestara – 110 godina dobročinstva

Kragujevac: Kolo srpskih sestara – 110 godina dobročinstva

Kragujevac: Kolo srpskih sestara – 110 godina dobročinstva

Kragujevačko Kolo srpskih sestara dobilo je monografiju povodom 110 godina od prvog osnivanja, koje su uradili autori iz Centra za naučnoistraživački rad SANU pri Univerzitetu u Kragujevcu.

Na preko 300 stranica ispričana je istorija srpskog naroda prve polovine 20 veka, u kojoj je Kolo, posebno u ratnim i poratnim godinama, imalo značajnu ulogu, pre svega zahvaljujući mnogobrojnim humanitarnim akcijama u kojima su učestvovale članice ove organizacije, piše Politika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Drugi deo monografije odnosi se na period nakon obnove kragujevačkog Kola srpskih sestara 1991. godine. Naime, posle Drugog svetskog rata, Kolo je zanemareno od nove revolucionarne vlasti, i prestalo je da postoji.

Kragujevačko Kolo srpskih sestara, koje ima dobru saradnju sa lokalnom upravom, Eparhijom šumadijskom i Crvenim krstom, kao i sa drugim udruženjima sličnog karaktera, posebnu pažnju posvećuje organizaciji savremenih humanitarnih balova.

Na tim večerima prikuplja se pomoć, ali se i obnavlja tradicija, u kojoj su balovi imali značajno mesto kao skupovi koji su afirmisali lepo ponašanje i kulturu dobročinstva.