Vukoman, invalid koji živi u neljudskim uslovima

Vukoman Ivanović je invalid u trećem životnom dobu koji živi u neljudskim uslovima u okolini Kuršumlije. Udruženje boraca Gvozdeni puk Republike Srbije prikuplja novac za pomoć.

U prigradskom naselju u Kuršumliji živi Vukoman Ivanović. On je osoba sa invaliditetom, a prostor u kom obitava ne zadovoljava kriterijume stambenog objekta. Taj objekat je ustvari prava udžerica, koja nema ni vrata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vukoman tu provodi svoje poodmakle godine, bez igde ikoga. Kaže da je zaboravljen i da već nekoliko meseci niko nije došao da ga obiđe.

Nema nikakva primanja i neretko gladuje. Koristi samo jednu prostoriju sa zemljanim podom i trošnim zidovima. Objekat je iznutra nalik na pećinu jer ne poseduje nijednu drugu sobu, nikakve uređaje, niti kupatilo. Pošto šporet i drva nema, greje se na staru furunu koju loži na karton.

Humanitarac iz Kuršumlije Dejan Marković Milošević mu je otišao u posetu. On kaže da niko ne zna kako je Ivanović preživeo ovu zimu koja još uvek traje. Dodaje da je zbog potpuno osušenog desnog stopala invalid i da ne poseduje zdravstvenu knjižicu. Poslednju posetu lekaru nije moguće utvrditi, a pitanje je i kako hoda sa ozbiljnim invaliditetom donjeg desnog ekstremiteta.

Trunka spasa jeste Crveni krst gde se ovaj invalid ponekad hrani. Do njega mu treba tri kilometra peške, tako da to predstavlja veliki problem za njega.

Vukoman je skroman čovek i njegove želje bazirane su na toplom domu i ljudskom obroku, naglašava Milošević.

U mladosti je radio kao kovač, ali sada više nije radno sposoban. Milošević navodi da je ovaj stariji gospodin plakao kao dete kada su mu došli u posetu.

Na osnovu Miloševićeve inicijative biće mu obezbeđena drva i šporet. Međutim to i dalje nisu ljudski uslovi za život. Jedini spas predstavlja pravi pravcati dom.

Ukoliko ste voljni da pomognete Vukomanu Ivanoviću, možete to učiniti uplatom na račun za pomoć: 160-0000000509654-28, Udruženje boraca „Gvozdeni puk Republike Srbije“.

Jer dobročinstvo je u osnovi srpske kulture.

Izvor i fotografija: Telegraf