Početna Magazin Godine Srbija Dugovanja za penzije između Srbije i BiH do kraja godine (video)

Dugovanja za penzije između Srbije i BiH do kraja godine (video)

Dugovanja za penzije između Srbije i BiH do kraja godine (video)

Sve obaveze između PIO fondova Srbije i Bosne i Hercegovine biće izmirena do kraja 2016. godine.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić potpisali su, 30. marta 2016. godine, Protokol o regulisanju međusobnih obaveza po osnovu namirenja odštetnih zahteva u primeni Sporazuma između SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju (V. članak: Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tim dokumentom se utvrđuju način i rokovi izmirenja međusobnih obaveza i potraživanja između Republičkog fonda PIO i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu od približno 1,8 miliona evra, koji su nastali po osnovu odštetnih zahteva u postupku ponovnog obračuna penzija.

Potpisivanju Protokola je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je najavio da će do kraja godine svi međusobni dugovi biti izmireni, a novi se neće praviti.

„Republika Srbija penzionom fondu BiH duguje nešto više od 600.000 evra, dok penzioni fond BiH našoj državi duguje oko 1.214.000 evra“, precizirao je Vulin.

„Ovo je proces koji traje od 2004. godine, kada je Sporazum stupio na snagu. Ovim Protokolom praktično zaokružujemo proces odštetnih zahteva. Iznos koji će Fond za republičko penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i Federali zavod za mirovinsko i penzijsko osiguranje BiH razmeniti je 1,8 miliona evra“, rekao je Panović posle potpisivanja Protokola.

Krnjić je rekao da se potpisivanjem Protokola završava „finansijska istorija između nosioca osiguranja dve zemlje“ i rešavaju finansijski odnosi nastali posle transformacije bivše države. „Nadam se da ćemo u budućem periodu moći više da se posvetimo realizaciji tekućih poslova na zadovoljstvo i onih koji tek treba da ostvare pravo na penziju“, rekao je Krnjić.

Prvobitni Sporazum o socijalnom osiguranju izmedu tadašnje SRJ i BiH stupio je na snagu 1. januara 2004. godine, i njime su se dve države obavezale da isplaćuju svoje penzionere, ali su se od tada samo nagomilali dugovi koji bi ovim Protokolom o namirenju odštetnih zahteva u primeni člana 42 Sporazuma između SRJ i BiH o socijalnom osiguranju, trebalo da budu namireni.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja