Početna Magazin Godine Čovek i smrt Pančevačka bolnica daje mrtvačnicu u zakup

Pančevačka bolnica daje mrtvačnicu u zakup

Pančevačka bolnica daje mrtvačnicu u zakup

Opšta bolnica Pančevo izdavaće prostor mrtvačnice kako bi, sa jedne strane, proširila kapacitete, a sa druge, dobila dodatne prihode kojima će pojačati medicinski kadar.

Opšta bolnica Pančevo rešila je da prekine teskobnu realnost dela podrumskog prostora mrtvačnice u okviru Odeljenja patologije. Reč je, kako piše za Politiku Olga Janković, o tzv. hladnjači u kojoj završavaju preminuli na odeljenjima ove zdravstvene ustanove, koja će biti renovirana zahvaljujući finansijskoj injekciji od 45.000 evra, koju će ubrizgati novi zakupac i najbolji ponuđač na upravo završenom javnom nadmetanju, uz još 95.000 dinara mesečne zakupnine.

Ovaj inovativni, ali za javnost neobičan korak, pomoćnik direktora bolnice dr Dušan Stojić naziva odličnim poslovnim potezom, kojim će sada zapuštene i skučene prostorije bolničke mrtvačnice biti proširene.

Minijaturna hladnjača patologije trenutno može da primi najviše pet pokojnika, što je nedovoljno, s obzirom na to da mesečno smrt u bolnici zatekne oko 75 pacijenata.

Populacija je sve starija, a zbog krize i cena lekova pacijenti nam dolaze u sve zapuštenijem stanju, pa broj preminulih može nekoga i da iznenadi. Do sada smo se uglavnom snalazili, pokojnike smo u najkraćem mogućem roku predavali porodicama. Pa i vikendom, upravo da bismo rasteretili hladnjaču, a nakon rekonstrukcije biće obezbeđeno 20 mesta, bolji i pristojniji uslovi za smeštaj pokojnika”, kaže za „Politiku” dr Stojić.

U bolnici naglašavaju da su dobijene sve saglasnosti republičkih i pokrajinskih inspekcija i sekretarijata za izdavanje podrumskog prostora u sklopu bolnice, te da je javno nadmetanje sprovedeno kako ne bi bilo primedbi na čitav proces njegovog izdavanja.

Prema ugovoru o zakupu, nakon izrade idejnog rešenja i pribavljanja dozvola za izvođenje radova, novi partner pančevačke bolnice ima tri meseca za završetak adaptacije prostora mrtvačnice u kojoj će smeštati, oblačiti i „izdavati” pokojnike, ali neće imati pravo da prodaje pogrebnu opremu.

S druge strane, bolnica će od 95.000 dinara prihoda moći da pojača medicinski kadar, koji je u stalnom brojčanom zaostatku sa realnim potrebama.

Dr Stojić ističe da je od 2009. godine bolnici odobravano zapošljavanje „na kašičicu”, a da istovremeno lekari i sestre odlaze u penziju, invalidninu, a naročito u inostranstvo. Novac od zakupa je jedan od retkih prihoda koje mogu da ostvare i biće iskorišćen za popunjavanje praznina, angažovanjem bar nekoliko medicinskih radnika.

Upravo izdata minijaturna „hladnjača” tek je deo Odeljenja patologije, pored obdukcione sale, kancelarija, niza hodnika i prostora u kojem porodice preuzimaju pokojnike, koji je dugi niz godina u podjednako lošem stanju.

„Uslovi za rad u našoj prosekturi veoma su otežani. Neophodna je kompletna rekonstrukcija, koja je planirana kada i renoviranje Internog odeljenja, ali za sada to nije moguće. U obdukcionoj sali je slabo osvetljenje, loša ventilacija, a stolovi su stari. Mora da se sredi i kanalizaciona mreža, jer dolazi do zapušavanja odvoda, a trebalo bi da se zanove i neki instrumenti. Situacija je takva kakva je, a kolege obducenti se svakodnevno snalaze da obave posao”, dodaje za Politiku dr Isidora Ranisavljević Katuca, načelnica Odeljenja patologije.