Države sa najboljim penzionim sistemom 2023.

Kompanija Merser je objavila svoje istraživanje o penzionim sistemima u svetu. Evo koje su države sa najboljim penzionim sistemom ove, 2023. godine.

FotografijaSianhealy

Prvo mesto zauzima Holandija sa najboljim penzionim sistemom na svetu u 2023. godini, zaključak je istraživanja američke kompanije Merser. Pad nataliteta dugoročno je izvršio pritisak na nekoliko ekonomija i penzionih sistema, navodi se u izveštaju. Ovo je negativno uticalo na rezultate održivosti za zemlje poput Italije i Španije.

Penzioni sistemi su ocenjivani na osnovu njihove adekvatnosti, održivosti i integriteta  „Merser“ je analizirao penzione sisteme 47 država.

Vrednost CFA Globalnog penzionog indeksa Holandije je 85 poena, navodi se na veb-stranici ove organizacije. Iza nje je prošlogodišnji pobednik Island sa 83,5 poena, dok je treće mesto zauzela Danska sa 81,3 poena.

Sve tri države su dobile najvišu ocenu „A“, prenosi „Blumberg“. Ovu ocenu je dobio još samo Izrael.

SAD se nalaze na 22. mestu, a Kina na 30. mestu. Poslednje mesto je zauzela Argentina.

Srbija nije bila na listi zemlja koje su uključene u istraživanje.

U izveštaju se navodi da su penzije širom sveta pod pritiskom koji nije ranije zabeležen. Pad nataliteta dugoročno je izvršio pritisak na nekoliko ekonomija i penzionih sistema što je negativno uticalo na rezultate održivosti za zemlje poput Italije i Španije.

Veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da unapredi penzione sisteme tako što će dovesti do efikasnijeg i bolje informisanog donošenja odluka, a potencijalno i do većeg realnog prinosa investicija, zaključuje glavni autor ovog izveštaja Brajan Noks.

Izvor: Vreme/Bloomberg