Dolina vladara, film o starima, u trci za prestižnu nagradu

„Dolina vladara“, kratkometražni dokumentarni film o svakodnevici u domu za stare iznad Užica, ušao je u najuži izbor za prestižnu nagradu IDA.

Poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom domu za starena vrhu planine iznad Užica. Ovaj dom predstavlja mesto najbliže raju.

Za ove stare ljude, koje u domu nazivaju „klijentima“, ovo je poslednja životna stanica. Dok čekaju kraj svog života, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše. Duša postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo.

Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja i života i smrti.

Film je snimljen na 12. međunarodnom studentskom kampu Interakcija 2017. godine.

Pored Efrima Graboja, reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu čine i Valid Mesnaoui, montažer iz Maroka, Konstanca Sandoval, direktorka fotografije iz Argentine, Anton Levkin, dizajner zvuka iz Rusije. Milena Šmigić, organizatorka, kao i producenti Dejan Petrović i Predrag Živković, čine srpski deo tima.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart i studija Okapi iz Izraela. Podršku su pružili Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica i Cinnamon Films.

IDA nagrade za najbolji kratkometražni i dugometražni film dodeljuju se 35. put.

„Dolina vladara“ je u konkurenciji sa još 20 kratkih dokumentaraca koji su odabrani među 153 prijavljenih, a većina ih je nastala u američkoj produkciji. (Listu filmova u užem izboru možete videti na linku ovde)

Dobitnici će biti biti proglašeni 7. decembra 2019. godine na ceremoniji u Paramaunt studiju u Los Anđelesu.

Izvori: Film Art, Dijalog Net

Podsećamo na još neke dokumentarne filmove: