Dolina vladara, film o starima, u trci za prestižnu nagradu

„Dolina vladara“, kratkometražni dokumentarni film o svakodnevici u domu za stare iznad Užica, ušao je u najuži izbor za prestižnu nagradu IDA.

Poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom domu za starena vrhu planine iznad Užica. Ovaj dom predstavlja mesto najbliže raju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za ove stare ljude, koje u domu nazivaju „klijentima“, ovo je poslednja životna stanica. Dok čekaju kraj svog života, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše. Duša postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo.

Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja i života i smrti.

Film je snimljen na 12. međunarodnom studentskom kampu Interakcija 2017. godine.

Pored Efrima Graboja, reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu čine i Valid Mesnaoui, montažer iz Maroka, Konstanca Sandoval, direktorka fotografije iz Argentine, Anton Levkin, dizajner zvuka iz Rusije. Milena Šmigić, organizatorka, kao i producenti Dejan Petrović i Predrag Živković, čine srpski deo tima.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart i studija Okapi iz Izraela. Podršku su pružili Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica i Cinnamon Films.

IDA nagrade za najbolji kratkometražni i dugometražni film dodeljuju se 35. put.

„Dolina vladara“ je u konkurenciji sa još 20 kratkih dokumentaraca koji su odabrani među 153 prijavljenih, a većina ih je nastala u američkoj produkciji. (Listu filmova u užem izboru možete videti na linku ovde)

Dobitnici će biti biti proglašeni 7. decembra 2019. godine na ceremoniji u Paramaunt studiju u Los Anđelesu.

Izvori: Film Art, Dijalog Net

Podsećamo na još neke dokumentarne filmove: