Početna Magazin Godine Društvo Dobri programi zaštite starih (1)

Dobri programi zaštite starih (1)

Nemci plaćaju i posebno socijalno osiguranje kojim se podmiruju troškovi koji bi mogli da se jave kasnije u životu ili ukoliko ih zadesi dugotrajna bolest ili invaliditet.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i mnoge druge razvijene zemlje, suočava se sa problemom brige i nege, kao i društvene izolacije i usamljenosti starih. Iako se ne može jednostavno uzeti i primeniti model druge zemlje, stručnjaci koji se bave ovim problemom moraju da razmenjuju iskustva. Časopis Guardian izdvojio je nekoliko projekata iz drugih zemalja koji utiču na razvoj ove oblasti.

Nemačka
Pored redovnih poreza, nemački građani plaćaju i posebno socijalno osiguranje kojim se podmiruju troškovi koji bi mogli da se jave kasnije u životu ili ukoliko ih zadesi dugotrajna bolest ili invaliditet.

Prilikom podnošenja zahteva, građani imaju izbor: ili da uzmu paušalni iznos ili da troškove usluga koje su im potrebne pokriva država direktno. „Suma koja se isplaćuje u kešu mnogo je niža od sredstava koja bi država dala za pokrivanje troškova, ali se češće traži“, kaže Kerolin Glendining, profesor socijalne politike na Univerzitetu u Jorku. „Ona se koristi za podršku nege u porodici.“

Sistem je finansijski stabilan jer brigu obično neformalno obezbeđuju članovi porodice, te tako teret plaćanja velikih suma za negu i brigu ne pada samo na državu.
Opredeljujući se za jednokratnu isplatu, negovatelj takođe potražuje izvesnu sumu. Sistem isplaćuje penziju negovatelju, nudi četiri nedelje odmora za negu i obezbeđuje obuku ukoliko se ona želi.

„Nemačka ideja o socijalnom osiguranju dobra je u smislu pokušaja da se obezbedi da zapravo celokupno stanovništvo ima prihod koji je pristojan i dovoljan te omogućava socijalnu inkluziju, a ne samo puko preživljavanje„, smatra Mervin Koler iz Age UK.