Početna Magazin Godine Društvo Najnasilnija generacija u Srbiji

Najnasilnija generacija u Srbiji

Najnasilnija generacija u Srbiji je ona koja je odrastala 90-ih godina. Nesocijalizovani su i emocionalno nepismeni, kaže psihoterapeut Zoran Milivojević

Gostujući na RTS-u, psihoterapeut Zoran Milivojević rekao je da je najnasilnija generacija ona koja je odrastala tokom 90-ih. Oni su odrastali u surovom okruženju, punom nasilja, pa su se nakupili straha i negde u sebi rešili da, ukoliko treba da se bira da li biti žrtva ili agresor, oni će izabrati da budu agresori. Čak i kada ta dilema realno ne postoji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ne razlikuju ljutnju od prezira i mržnje jer ih roditelji nisu u dovoljnoj meri socijalizovali, te oni zauzimaju neprijateljski stav prema drugima. Pošto su emocionalno nepismeni, nasilje koje iskazuju dobija veoma destruktivan potencijal. Profesori su nemoćni pred incidentima, a roditelji, začudo, često nezainteresovani.

Prioritet društva trebalo bi da bude disciplinovanje dece kako bi se u budućnosti iskorenilo nasilje.
Deca kojoj se pokazuje velika ljubav, ali koja se istovremeno i disciplinuju tj. kojima se objašnjava šta smeju, a šta ne smeju da urade i koja se primereno kažnjavaju, nauče da se socijalizuju. Nisu bahata i bezobzirna, shvataju da i drugi ljudi imaju osećanja i da nisu plen.

Psihoterapeut Milivojević ističe da je osnovni put u iskorenjivanju nasilja, uspostavljanje prijateljskog odnosa: „Znači, da u drugima vidimo sebe. To je staro hrišćansko pravilo – nemoj drugima da činiš ono što ne želiš da drugi rade tebi„.