Beograd: Čekanje na sahranu

U ovo doba pandemije koronavirusa, u Beogradu čekanje na sahranu traje i do pet dana. Čekanje bi trajalo i duže da neki od preminulih nemaju svoja grobna mesta ili kasete za urne.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na beogradskim grobljima koja su u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ u oktobru 2021. godine bilo je nešto više od 1.900 sahrana. To je za oko 800 više u odnosu na oktobar prethodne godine, kažu u tom preduzeću. Dodaju da su iskoristili sve kapacitete kako bi se tokom pandemije koronavirusa što manje čekalo na sahrane.

Pre pandemije, na sahrane se čekalo dva do tri dana, kaže za Marina Račić, rukovodilac Infocentra JKP „Pogrebne usluge“. Taj rok se, u vreme najjačih talasa pandemije, produžio na čekanje do pet dana, u zavisnosti od grobalja.

Ona skreće pažnju da osim deset groblja koja su u nadležnosti tog preduzeća, na široj teritoriji Grada Beograda postoji još oko 180 grobalja kojima upravljaju različiti oblici lokalne samouprave. Kada je reč o kapacitetima JKP „Pogrebne usluge“, ona naglašava da je ove godine završena rekonstrukcija kapele u Deligradskoj ulici.

Sahrane su, u periodima kada je bio veći broj umrlih, obavljane i nedeljom. Sahranjivanje nedeljom nije uobičajena praksa, odnosno ne vrši se u regularnim okolnostima.

„Tako je bilo u novembru prošle godine, martu i početkom aprila ove godine. Od aprila nismo sahranjivali nedeljom sve do oktobra, kada smo ponovo počeli. Ceo oktobar i prve nedelje novembra smo sahranjivali nedeljom“, navela je Račić.

Prema njenim rečima, ne sahranjuju se svi preminuli od kovida u nova grobna mesta.

„Postoje oni koji poseduju svoja grobna mesta, kasete za smeštaj urni… Tako da se preminuli od korone sahranjuju u ta postojeća grobna mesta. To znači da to ne utiče na kapacitet samih grobalja“, objasnila je Marina Račić.

Izvor: Blic