Deo tela koji prvi otkriva starost

Iako je lice najviše izloženo pogledu, ono nije deo tela koji prvi otkriva starost. Odmakle godine najčešće su najizraženije na onom delu koji često najviše zanemarujemo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Verovatno zato što su najizloženiji pogledima, lice i vrat i dobijaju najviše pažnje kad je nega u pitanju. Šake su, međutim, te koje će zapravo prve pokazati znake starenja. One se zato često se nazivaju drugim licem.

Koža na šakama je izuzetno osetljiva i na nju utiču brojni činioci. Koža ruku može mnogo ranije pokazati znake starenje, usled različitih faktora. Koža na šakama postaje tanja i gubi volumen usled, između ostalog, čestog pranja, niskih temperatura, sunčeve svetlosti i vetra.

Često pranje ruku

Za higijenu je izuzetno važno da se ruke često peru. Često pranje, međutim, može doprineti starenju kože. Ako se ruke često ili stalno peru toplom vodom, jakim sapunima ili dezinfekcionim sredstvima, to može izazvati iritaciju kože.

Da do iritacije ne bi došlo, treba koristiti blage sapune kada se peru ruke. Nakon pranja, treba naneti hranljivu kremu koja će pomoći koži da se oporavi i stvori barijeru na površini. Dobar izbor predstavljaju sapuni koji sadrže sastojke kao što su biljne masti i biljna ulja. Važno je i nositi rukavice kada se peru sudovi da bi se ruke zaštitile od jakih sastojaka deterdženta.

Kvalitetna krema za ruke

Korišćenje kvalitetne kreme za ruke je najbolji način da se spreči starenje kože ruku. Dobra krema će koži šaka i vratiti vlagu. Sastojci koje treba tražiti u kremi za ruke su glicerin, urea, ceramidi, kiseline i biljna ulja. Treba izbegavati sve sastojke koji isušuju kožu, uključujući AHA kiseline. Takođe, treba izbegavati kreme sa „Ph“ vrednošću većom od 7.

Zaštita od spoljašnjih faktora

Šake su, više od ostatka tela, često izložene vetru, suncu i hladnoći. Svi ovi činioci mogu dovesti do UV oštećenja, suvoće i iritacije. Savetuje se da se zimi, čak i kada nije mnogo hladno, nose rukavice. Leti ne treba zaboraviti da se i na šake nanese krema sa zaštitnim faktorom.

Tretmani

Nije lako vratiti izgled kože, ali stručnjaci znaju za neka rešenja. U obzir dolaze hijaluronske injekcije. Njih može dati samo specijalista. Koriste se na isti način kao i za lice, a vratiće volumen i smanjiti vidljivost vena. Svakako je važno, pre bilo kakvog tretmana, razgovarati sa lekarom.

Izvor: Gradske info
Fotografija: mari lezhava sa Unsplash