Demencija i menstruacija – postoji li veza?

Naučnici su istraživali da li su povezane menstruacija i demencija, odnosno da li nivoi estrogena utiču na pojavu demecije kod žena.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako su uzroci demencije još uvek uglavnom nepoznati, naučnici smatraju da geni i način života mogu povećati rizik od razvoja demencije. A novo istraživanje potencijalno je otkrilo još jedan faktor koji ima uticaja – izloženost estrogenu.

Naučnici su odlučili da procene odnos između rizika od demencije i količine izloženosti estrogenu. Količinu izloženosti estrogena odredili su kao broj godina tokom kojih žena ima menstruaciju. Njihova otkrića objavljena su u časopisu American Journal of Geriatric Psychiatry. Pokazalo se da žene koje su dobile menstruaciju u mlađem dobu ili su prošle kroz menopauzu u starijoj dobi imale manji rizik za razvoj demencije u budućnosti.

„Na osnovu rezultata ovog istraživanja, estrogen bi mogao imati zaštitnu ulogu kod žena u razvoju demencije“, napisali su autori.

Ginekološkinja Suzan Gilber-Lenc smatra da su potrebna rigoroznija istraživanja kako bi se procenila povezanost između izloženosti estrogenu i rizika od demencije.

„U idealnom slučaju, buduća istraživanja bi uključivala randomizirana kontrolisana ispitivanja, longitudinalni dizajn i preciznije merenje nivoa hormona i izloženosti, kao i uzimanje u obzir šireg raspona potencijalnih zbunjujućih faktora.“

Istraživanje o vezi estrogena i rizika od demencije

Kako bi procenili kako izloženost estrogenu utiče na rizik od demencije, naučnici su analizirali podatke baze UK Biobank o 273.260 žena starosti od 37 do 73 godine. Učesnice su dale informacije o svojoj reproduktivnoj istoriji, uključujući i doba kada su dobile prvu menstruaciju, kao i da li su i ako jesu, kada su, prvi put rodile. (Doba prve menstruacije je doba kada jajnici počinju da otpuštaju estrogen.) Dale su i podatke koliko su imale godina kada su prošle kroz prirodnu menopauzu ili su bile podvrgnute bilateralnoj ooforektomiji ili histerektomiji. (Ovo bi uzrokovalo pad estrogena.) Takođe, zabeleženi su i podaci da li su koristile hormonsku terapiju.

Skoro 3.700 učesnica je razvilo demenciju tokom istraživanja.

Naučnici su otkrili da su žene koje su dobile menstruaciju sa 15 ili kasnije imale 12 posto veći rizik od demencije u poređenju sa onima koje su dobile menstruaciju sa 12 ili manje godina. One koje su prošle kroz menopauzu u 50-ima imale su oko 24 posto manji rizik da će razviti demenciju nego žene koje su u mnopauzu ušle u 40-ima. Učesnice koje su imale histerektomiju i/ili bilateralnu ooforektomiju imale su osam posto veći rizik od demencije.

Gilberg-Lenc je rekla da ovo istraživanje doprinosi sve većem broju dokaza da estrogen utiče na zdravlje mozga.

“Estrogen nije ključan samo za reproduktivno zdravlje. Estrogen ima i značajnu ulogu u mozgu, utičući na kognitivne funkcije poput pamćenja, pažnje i učenja“, objašnjava Gilberg-Lenc.. Protivupalni uticaj estrogena mogao bi biti ključni činilac u njegovom potencijalu zaštite od demencije.

Ograničenja istraživanja

Gilberg-Lenc kaže da žene koje su prvu menstruaciju dobile kasno i/ili ste su prošle kroz menopauzu ranije, ne treba da paničie.. Ovo istraživanje ima nekoliko ograničenja, uključujući i to da se radi o promatranju. Ono je ustanovilo da postoji veza između kraće izloženosti estrogenu i povećanog rizika od demencije, ali nije dokazalo da skraćena izloženost estrogenu uzrokuje kognitivno oštećenje.

Pored toga, drugi faktori osim estrogena mogli bi uticati na povezanost između godina trajanja menstruacije i rizika od demencije. Na rezultat su mogle uticati promenljive (način života, socioekonomski faktori, ishrana i genetske predispozicije) koje naučnici nisu u potpunosti uzeli u obzir.

Izvor: 24sata.hr
Fotografija: DuoNguyen sa Unsplash