Hoće li biti novih vaučera za odmor u Srbiji?

Veliko je interesovanje za puštanje u opticaj novih 150.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Da li će se izaći u susret zainteresovanim građanima i ugostiteljima koji su računali na veći od broja već podeljenih vaučera?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Ministarstvu turizma i omladine još uvek nemaju informaciju da li će biti novih vaučera za odmor u Srbiji iako je bilo najava. Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera podeljena je još 15. januara.

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je poziv Vladi Srbije da nove vaučere pusti tokom maja 2024. Tako bi se zadovoljile potrebe i drugih građana da iskoriste mogućnost subvencionisanog odmora u našoj zemlji.

„Znamo da je oko 150.000 zainteresovanih. Zato smo insistirali da bude odobreno toliko vaučera. Čekanje se odužilo, a želja mnogih je da iskoriste tu pogodnost i, recimo, rezervišu smeštaj u septembru. To može biti vrlo povoljno ako na raspolaganju imate 20.000 dinara od vaučera (kada na odmor ide, na primer, bračni par). Najveći broj građana koji u januaru nije uspeo da preda formulare i da ostvari pravo na subvencionisani smeštaj, očekuje nastavak akcije“, kaže Milan Ristić iz ovog udruženja.

Manji broj vaučera – problem za ugostitelje

Udruženje „Moja Srbija“ je u više navrata tražilo od Vlade Srbije da se kvota odobrenih vaučera poveća sa 100.000 na 250.000. Takođe su tražili da se vrednost vaučera poveća s 5.000 na 10.000 dinara, kao i da se početak akcije pomeri sa 1. januara na 1. februar.

Vlada Srbije je prihvatila zahteve da se vrednost vaučera poveća sa 5.000 na 10.000 dinara i da se termin početka akcije pomeri na 15. januar. To je doprinelo da ova subvencija ponovo postane veliki zamajac za razvoj domaćeg turizma u Srbiji, kao i da ugostitelji lakše i pravilnije organizuju rezervaciju svojih kapaciteta.

Ugostiteljima predstavlja problem što su, kada su deljeni vaučeri u januaru, rezervisani mnogo veći kapaciteti od odobrene kvote. Naime, bilo je najavljeno da će ubrzo biti pušteni dodatni vaučeri. Međutim, mnoge od rezervacija su propale u februaru, martu i aprilu.. Veruje da će se isti problemi nastaviti i tokom juna.

„Puštanjem u opticaj nove kvote vaučera vlada bi omogućila zainteresovanim građanima da iskoriste pravo na ovu popularnu subvenciju. Ugostiteljima bi omogućila da realizuju već izvršene rezervacije. To bi predstavljalo veliki podsticaj za dalja ulaganja i unapređenje njihovih smeštajnih kapaciteta“, objašnjava Ristić.

Građanima Srbije je tokom prethodnih devet godina podeljeno više od milion vaučera. Promet u domaćem turizmu je višestruko uvećan, a veliki broj građana je našao mogućnost zaposlenja i zarade u ugostiteljskoj delatnosti. To je, kažu u ovom udruženju, jasan pokazatelj koliko su isplative subvencije našim građanima i domaćoj privredi.

Izvor: Ekapija
Fotografija: Penzin.rs