Najava konferencije za medije USPVLS o penzijskom sistemu Srbije

Krajem maja u Beogradu će biti održana konferencija za medije u organizaciji USPVLS na kojoj će govoriti o penzijskom sistemu i položaju penzionera u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U najavi konferencije USPVLS o penzijskom sistemu navodi se da je ovim sistemom obuhvaćeno oko 1.652.000 penzionera i oko 2.811.000 stalno i zaposlenih na privremenim i povremenim poslovima. Godišnji budžet penzijskog sistema Srbije iznosi preko 9,2 milijarde evra.

Izmene Zakona o PIO štetne po osiguranike i korisnike

Godine 2014. došlo je do  preuzimanja većinskog upravljanja Fonda PIO od strane izvršne vlasti, smanjivanja penzija većih od 25.000 dinara, umanjivanja prava i diskriminacije u ostvarivanju stečenih prava sadašnjih i budućih penzionera.

Do izmena Zakona PIO u decembru 2014. godine Fondom su ravnopravno upravljali predstavnici njegovih penzionera, zaposlenih i poslodavaca. Nakon izmena, država je preuzela većinu u Upravnom odboru PIO. Aktivnosti na sprovođenju planirane reforme Fonda su ukinute. Ove aktivnosti su sprovođene od 2003. do 2012. godine u cilju povećanja održivosti Fonda PIO.

Upravni odbor se 2014. godine nije suprotstavio smanjenju penzija i obustavi redovnog usklađivanja penzija. Prekidom redovnog usklađivanja ili nedovoljnim usklađivanjem penzija od 2012. do 2020. penzionerima je, prema procenama ekonomista ,uskraćeno tri-četiri milijarde evra. Umesto toga, od 2016. godine penzionerima je pred svake izbore, uvredljivo, dodeljivana simbolična novčana pomoć. Ona je predstavljana kao velika briga vlasti o penzionerima.

Promene štetne po Fond PIO

Aktuelna vlast je 2019. i 2020. godine izmenama zakona smanjila stopu doprinosa za PIO. Na taj način je izvorne prihode Fonda smanjila za oko 560 miliona evra u 2024. godini. Procena je da Fond PIO godišnje gubi preko 300 miliona evra jer deo zaposlenih na minimalnoj plati dobija deo zarade u gotovini na šta se ne plaćaju doprinosi PIO.

Pored toga, izvršena je i privatizacija Kuršumlijske i Vranjske banje. Za ove privatizacije Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije je naveo da sadrže elemente sistemske korupcije i kriminala. Zbog toga je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije podnelo krivičnu prijavu protiv učesnika Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Osiromašenje penzionera Srbije

Usklađivanje penzija od 2019.godine po švajcarskoj formuli nije obezbedilo očuvanje vrednosti penzija zbog visoke inflacije. Dve trećine penzionera živi u siromaštvu ili je na njegovoj granici. Preko 980.000 penzionera prima manje od 45.739 dinara a preko 440.000 penzionera prima manje od najniže i najnižu penziju. Najniža penzija za kategoriju zaposlenih i samostalnih delatnosti trenutno iznosi 24.987 a za kategoriju poljoprivrednih iznosi 19.644.dinara.

Cilj reforme penzijskog sistema u Srbiji je uspostavljanje dugoročno održivog sistema kojim se obezbeđuje veća socijalna i materijalna sigurnost i viši ukupni nivo penzija.

Reforma treba da stvori efikasniji, fleksibilniji i otporniji penzijski sistem. Obezbedila bi se sigurnost sada zaposlenih, koji uplaćuju doprinose PIO, Njima treba osigurati ostvarivanje penzije dovoljne za dostojanstvenu starost na osnovu uplaćenih doprinosa PIO. Povećalo bi se izgubljeno poverenje građana-osiguranika u penzijski sistem i broj onih koji sami uplaćuju. Na taj način bi se dodatno uvećali izvorni prihodi Fonda.

Konferencija u organizaciji USPVLS

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) organizuje konferemciju za medije na kojoj će se govoriti o prethodno navedenim temama, ali i probati da se daju odgovori i na sledeća pitanja:

  • Kako da država vrati penzionerima dug nastao smanjenjem penzija 2014-2018?
  • Kako povećati penzije tako da pokrivaju troškove života?
  • Kako obezbediti penziju za svakog starijeg građanina/ku?
  • Kako postići održivost penzijskog sistema?

Govornici na konferenciji:

Konferemcija je zakazana za utorak, 28. maj 2024. u 11 časova u Medija centru u Beogradu.

Izvor: Medija centar